El PSC reclama al PSOE que, si canvia el sentit del seu vot en una possible investidura del president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, consulti abans a la militància. Així ho ha explicat el president del PSC, Àngel Ros, després de la comissió executiva d’aquest dilluns.

El PSC manté la negativa a permetre un govern de Rajoy i insisteix que un canvi de posicionament del partit s’ha de consultar. De fet els socialistes catalans ja han avançat que, si arriba el moment, ho faran. El que no han decidit és què passaria si el PSOE decidís permetre la investidura de Rajoy –via abstenció o vot afirmatiu– i els socialistes espanyols no fessin la consulta a la militància.

També han posposat el debat sobre la ruptura de vot amb els socialistes espanyols o la possibilitat d’insistir en el grup propi.

Així ho ha assegurat Ros malgrat que la candidata a les primàries, Núria Parlon, ha afirmat amb contundència que, si això passa i ella és primera secretària del PSC, els diputats a Madrid trencarien la disciplina de vot perquè permetre la investidura de Rajoy “seria un gir ideològic del PSOE”. Per tant, segons Parlon, s’hauria de replantejar el protocol de relacions PSC-PSOE.

En aquest punt, Ros ha relaxat el debat i ha insistit que cal desvincular les declaracions d’un aspirant a dirigir el partit en període preelectoral, de l’opinió del partit.   

Comissió de quatre

El PSC traslladarà la necessitat de consultar a la militància si hi ha un canvi de posicionament del partit en la investidura a través d’una comissió que serà el pont entre el PSC i la gestora en aquest moment de transició. Recordem que el PSC ha declinat formar part de la gestora perquè està en ple procés precongressual.

D’aquesta manera, el partit ha decidit que el mateix Àngel Ros, Núria Marín, Assumpta Escarp i Antonio Balmón integrin aquesta comissió.

D’altra banda, el PSC lamenta la decisió del comitè federal “que deixa el PSOE sense lideratge” i reitera que els socialistes catalans no donaran suport a la presidència de Rajoy.

Mala imatge

Sobre el que ha passat aquest cap de setmana a Ferraz, Ros ha dit que, des de Catalunya, no comparteixen ni “la decisió ni les formes” i que el partit ha donat molt mala imatge i ha deixat sense alternativa a aquells qui confiaven en una sortida de progrés.

En aquest punt s’ha marcat com a repte defensar un projecte autònom per a Catalunya i influir en els projectes de progrés d’Espanya. Tenim l’oportunitat de fer-ho i recuperar la confiança dels ciutadans”, ha dit.