El PSC vol que el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, comparegui cada 15 dies per donar explicacions sobre la pandèmia de la Covid-19. Una demanda, però, que contrasta notablement amb l'estat d'alarma aprovat pel PSOE a l'estat espanyol.

Concretament, el grup parlamentari del PSC-Units ha registrat aquest dilluns a la Mesa del Parlament una petició de compareixença d'Aragonès perquè doni explicacions sobre l'actuació de l'executiu català en relació amb la gestió de l'alerta sanitària.

El contrast amb Madrid

Aquest control parlamentari cada dues setmanes que exigeixen contrasta, però, amb l'estat d'alarma que ha aprovat el govern espanyol del PSOE i Unidas Podemos. De fet, l'estat d'alarma que inicialment preveia aprovar la Moncloa no preveia cap mena de control parlamentari sobre el president espanyol, Pedro Sánchez, ni cap dels seus ministres. És a dir, la idea era aprovar un estat d'alarma de més de mig any sense que cap membre de l'Executiu donés cap mena d'explicació mentrestant.

Finalment, però, per aconseguir el suport de partits com ERC, el PDeCAT, el PNB i Ciutadans (i també l'abstenció del PP, JxCat, la CUP i EH Bildu), el govern espanyol va baixar del burro i va implantar una periodicitat de controls. Tanmateix, aquests han quedat molt lluny del que el partit de Miquel Iceta exigeix al Govern de la Generalitat.

Cal dir que és un estat d'alarma molt diferent del de la primavera, limitat pel que fa a les competències per restringir la mobilitat. A banda, els presidents autonòmics poden imposar tocs de queda nocturns i fins i tot confinaments perimetrals de tot o part del seu territori, com ja han fet la majoria de comunitats autònomes, les quals no poden, però, imposar confinaments domiciliaris.

15 dies vs. dos mesos

I és que el president Sánchez compareixerà cada dos mesos, o el que és el mateix, tres cops des d'ara fins que l'estat d'alarma s'aixequi el 9 de maig del 2021. Per la seva banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ho haurà de fer cada mes. 

L'estat d'alarma aprovat també inclou dues esmenes d’ERC i el PNB que demanen que la mesura s'apliqui fins al 9 de març, i que arribat aquest dia sigui la conferència de presidents autonòmics la que revisi la seva vigència en funció de la situació epidemiològica.