El corresponsal del The New York Times, Raphael Minder, ha advertit que Catalunya és com un elefant en una sala, per alertar que la política catalana condiciona l'espanyola.

"Catalunya és l'elefant a l'habitació que no permetrà que hi hagi res estable en la política espanyola fins que polítics, i no pas els jutges, intentin resoldre seriosament aquest conflicte", ha escrit en el seu compte de Twitter, on hi ha adjuntat l'article que ha escrit sobre la decisió del TSJC d'inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra, 18 mesos. 

"Espanya inhabilita el president català per 18 mesos", titula l'article, que destaca que la decisió del TJSC es desprèn de la "negativa de Torra d'eliminar els llaços de el suport dels líders independentistes empresonats". En el text, el corresponsal destaca que la inhabilitació del president arriba després que el màxim tribunal judicial de la Unió Europea prengués "una decisió important a favor del vicepresident de Catalunya, Oriol Junqueras". 

El The New York Times explica que el Tribunal de Justícia Europeu va dictaminar que les autoritats espanyoles haurien d’haver alliberat Junqueras "per poder ocupar el seient que va guanyar aquest any al Parlament Europeu". Una decisió, diu el diari, que tindrà més repercussions en el llarg temps del moviment independentista català.