La proposta de govern que avui presenta Pedro Sánchez amb la intenció de convèncer Podemos que faciliti la seva investidura sota el paraigua d'un "programa comú progressista" inclou diversos punts específics per afrontar el que el PSOE anomena "la crisi de convivència a Catalunya", amb els quals podria sol·licitar el suport o abstenció d'ERC i JxCAT, malgrat que les mesures estrella són el rebuig d'un referèndum i la possibilitat d'aprovar un nou sistema de finançament autonòmic.

Amb aquestes propostes, el PSOE no s'allunya dels seus posicionaments inicials respecte a Catalunya, en concret respecte a la qüestió d'acordar una consulta sobre el futur polític de Catalunya. En aquest sentit, segons el document que conté les propostes catalanes assegura la intenció del PSOE d'"avançar cap a un model d'estat integrador", però amb l'apunt que en aquest model, "no té cabuda un referèndum d'autodeterminació que el TC ha considerat contrari a la Constitució i que, des d'una perspectiva política, provoca la fallida de la societat".

Entre les mesures que es proposa d'afrontar Pedro Sánchez si aconsegueix tirar endavant la investidura s'inclou el "perfeccionament" des del govern espanyol de l'Estat Autonòmic, amb l'objectiu de crear un "Estat de les Autonomies fort i cohesionat" que permeti abordar "el conflicte de convivència a Catalunya impulsant el diàleg entre catalans" i també entre el Govern d'Espanya i la Generalitat de Catalunya, això sí, amb una condició: "sempre dins de la Constitució".

Promesa de nou finançament

En aquest context, Sánchez garanteix una "clarificació del repartiment competencial" i promet, com a únic element tangible, el desenvolupament de les "regles i principis que han de regir el sistema de finançament de les comunitats autònomes" que donaria lloc a l'aprovació d'"un nou sistema de finançament de les comunitats autònomes".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat