El periodista Jordi Basté ha suggerit que, després de la maniobra de despatxos entre el PSC, els comuns i el PP per donar l'alcaldia de Barcelona a Jaume Collboni, Xavier Trias podria ser un bon cap de llista de Junts a les eleccions generals, per donar una resposta política al que ha passat quan està en discussió la Moncloa. "Junts podria presentar Xavier Trias de cap de llista a Madrid", ha indicat Basté, i també ha apuntat que el que s'ha viscut pot tenir conseqüències polítiques importants. "Poden haver despertat la bèstia", ha indicat amb to greu sense precisar a què es referia concretament.

El pacte entre el socialista Jaume Collboni, la fins ara alcaldessa Ada Colau i el popular Daniel Sirera s'ha produït un dia després que el fins llavors cap de llista d'En Comú Podem, Jaume Asens, anunciés que es retirava de la política institucional i informava que no concorreria a les eleccions. Es desconeix si Asens coneixia la maniobra amb el PP a Barcelona, però el cas és que la seva renúncia es va produir menys de 24 hores abans.

A mitja tarda els comuns han facilitat que el PP votés Collboni, en dir que retiraven la seva candidatura, que donarien suport a la del PSC i que a més no seguirien al govern i passarien a l'oposició. Això ha fet que Daniel Sirera retirés també la seva candidatura, i que tant populars com comuns donessin a Collboni la majoria. Jaume Collboni ha rebut 23 vots, Xavier Trias, 16 i finalment, el candidat de Vox, Gonzalo de Oro, 2. Amb aquesta votació, Collboni ha acceptat l’alcaldia i ja ha passat a presidir el ple, amb el faixí i la vara d’alcalde. Barcelona, dotze anys després, torna a estar governada pel PSC amb el suport del PP, partit que ara naturalment passarà a ser demonitzat pels socialistes en la campanya de les eleccions generals.

A l'Ajuntament, el nou alcalde Collboni governarà la ciutat amb 10 regidors, la xifra més baixa que ha tingut mai un batlle de Barcelona. "Amb 10 regidors és del tot impossible governar la ciutat de Barcelona", ha reconegut la mateixa Colau. Quan l'exalcaldessa ha assegurat que no havia participat en cap pacte, el Saló de Cent s'ha omplert de protestes.

A conseqüència de les negociacions de darrera hora, el ple ha començat amb uns vint minuts de retard, amb entrades i sortides del Saló de Cent.