La Cort de Cassació francesa, equivalent al Tribunal Suprem espanyol, ha prohibit l'ús del CAT a les matrícules franceses, que era una pràctica molt habitual a la Catalunya Nord, segons ha informat Ràdio Arrels de Perpinyà.

Juntament amb el CAT, també s'ha prohibit la inclusió en la matrícula d'altres elements, com la bandera catalana, cosa que també és una pràctica corrent.

La Cort de Cassació ha donat la raó a un fabricant de matrícules que denunciava la comercialització d’adhesius que modifiquen les plaques de matriculació.

En cas d’infracció d'aquesta norma, s'ha establert una multa mínima de 135 euros, que podria arribar fins als 750 euros

La pràctica habitual a la Catalunya Nord de posar matrícules amb elements catalans també ha provocat friccions amb la Guàrdia Civil espanyola, als punts fronterers de la Jonquera i la Seu d'Urgell.

La Guàrdia Civil de la frontera d'Andorra amb Catalunya va obligar el 2019 a treure la senyera de la matrícula d'un vehicle francès, segons va explicar l'emissora de ràdio France Bleu Roussillon. Una parella de Formiguera (Capcir, Catalunya Nord) va ser retinguda durant una hora per la Guàrdia Civil de la frontera andorrana per portar un adhesiu amb la bandera catalana a la matrícula. 

La parella de turistes, Gilbert i Colette Mijoule, es disposava a travessar la frontera quan un agent del cos policial els va ordenar aturar el vehicle en veure la matrícula davantera. Segons van relatar a l'emissora de ràdio, el guàrdia civil els va demanar explicacions sobre per què duien l'adhesiu i els va instar a retirar-lo immediatament. 

"El que els interessava era clarament la matrícula", va explicar Gilbert. "L'agent ens va retreure l'adhesiu amb la bandera catalana i ens va demanar que el retiréssim", va afegir. A la placa del cotxe, la parella havia afegit al número 66 del departament, una bandera catalana i la menció en francès "Pays Catalan" (País Català).

Després d'una hora aturats i veient que la discussió amb l'agent anava pujant de to, la Colette i en Gilbert van decidir arrencar l'adhesiu i van poder marxar. Ara bé, van travessar la frontera amb una denúncia per "manca de respecte cap a les forces de l'ordre".