La ‘tele’ d’El Nacional emetrà aquest dilluns un programa especial en directe per seguir la constitució del Parlament de Catalunya. L’espai començarà a les 16:00 a través de la portada del diari o bé a través del canal propi de Youtube i acabarà quan s’hagin aclarit els principals interrogants de la jornada, especialment qui serà el nou president o presidenta de la cambra catalana. Serà una tarda políticament molt interessant perquè hi ha diverses incògnites que, a hores d’ara, no han quedat resoltes. La primera és si finalment es podran comptabilitzar els vots dels diputats Carles Puigdemont i Lluís Puig, que encara són a l’exili. El Tribunal Constitucional considera que el sistema de votació telemàtica que ha fet servir el Parlament (i que va permetre a Lluís Puig participar a totes les votacions sense problema) no és vàlid. Haurà de ser la mesa d’edat, formada per Agustí Colomines (Junts), Mar Besses (ERC) i Júlia Calvet (Vox) la que haurà de decidir si els vots dels dos diputats tenen validesa. Tant Junts com ERC ja han anunciat que donaran per bons els vots de Puig i Puigdemont però per ara es desconeix quina serà la reacció de les diferents formacions polítiques davant d’aquesta situació.

L'hemicicle del Parlament de Catalunya. Parlament de Catalunya
L'hemicicle del Parlament de Catalunya. Parlament de Catalunya

Un cop s’hagi salvat aquesta circumstància començarà la votació del nou president o presidenta del Parlament que, per rang protocol·lari, és la segona autoritat del país per darrera del president de la Generalitat. I aquí és on hi ha la gran incògnita de la tarda: l’aritmètica parlamentària sorgida de les eleccions del 12 de maig fa que ara per ara no hi hagi cap nom clar sobre la taula. Ara per ara hi ha dues possibilitats: que el president o presidenta del Parlament sigui del PSC o bé que sigui un diputat independentista per bé que no es descarten altres hipòtesis. Tot dependrà de com es vehiculen els diferents blocs ja que Junts (35), ERC (20) i CUP (4) sumen 59 diputats. El PSC (42) i Comuns (6) en sumen 48. Però si ERC optés per una majoria d’esquerres, el bloc format pels republicans, els socialistes i els comuns facilitaria la majoria absoluta de 68 diputats. El PSC, per contra, també podria rebre el suport del PP, com va passar en l’elecció de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona. Si fos així, els 15 diputats del PP sumats als del PSC i als dels Comuns implicaria una majoria superior (63 diputats) que els 59 independentistes.

El sistema de votació

En la primera votació s’elegeix el president o presidenta del Parlament i surt elegit el diputat o diputada que obté el suport de la majoria absoluta de la cambra, és a dir, d’un mínim de 68 diputats dels 135. Si cap diputat no assoleix aquesta majoria, es repeteix la votació entre els dos que han obtingut més vots i és elegit el que n’obté més. En la votació per a les vicepresidències són elegits els dos diputats que obtenen més suports, per ordre correlatiu, i, a l’últim, en la votació per a les secretaries són elegits els quatre diputats que també assoleixen més vots, novament per ordre correlatiu. En cas d’empat en l’elecció de la presidència, les vicepresidències o les secretaries, s’ha de repetir l’elecció, i si la paritat persisteix després de quatre votacions es considera elegit el candidat del grup parlamentari amb més diputats.

Primera constitució del Parlament emesa per ElNacionalTV

 

Aquesta serà la primera vegada que ElNacionalTV segueix en directe amb un programa especial la constitució del Parlament de Catalunya en una nova legislatura. En l'últim any, aquest canal ha ofert programes especials per les eleccions municipals del 2023, les espanyoles, convocades dos mesos després, així com diversos esdeveniments especials. El passat 12 de maig va oferir un programa en directe per seguir l'escrutini de les eleccions catalanes i va ser líder en streaming entre els mitjans de comunicació digitals que feien el mateix. L'espai dedicat a la constitució del parlament començarà a les 4 de la tarda i estarà dirigit i presentat per Jofre Llombart. A la tertúlia comptarà amb la presència de Toni Bolaño, Lluís Carrasco, Montserrat Dameson, Montserrat Nebrera i Jordi Barbeta. Hi haurà l’emissió permanent de tot el què passi dins de la cambra així com connexions amb l’exterior de l’hemicicle amb els diferents periodistes de El Nacional.cat que cobriran la sessió.