Els disset processats per malversació en el referèndum de l'1-O han dipositat al jutjat els 2,1 milions d'euros que faltaven per abonar de la fiança de 5,8 milions d'euros que els exigeix la titular del jutjat número 13, segons ha informat aquest migdia la Caixa de Solidaritat.

La quantitat s'ha pogut dipositar gràcies a les aportacions solidàries de ciutadans a la Caixa de Solidaritat, dels partits i de l'embargament de finques propietat dels afectats. "Tot i que hem resolt el problema momentàniament, seguim necessitant diners per aixecar els embargaments", indiquen des de la Caixa de Solidaritat.

La jutgessa va imposar una responsabilitat civil de 5,8 milions d'euros a 17 dels 30 processats pels preparatius del referèndum als quals atribueix un delicte de malversació, entre els quals figuren exalts càrrecs i tècnics de la Generalitat suposadament involucrats en l'organització de l'1-O.

En una primera fase, els processats van dipositar al jutjat gairebé 3,7 milions d'euros - recaptats a la caixa de solidaritat -, al temps que van recórrer les fiances argumentant que la resta de la suma que la jutgessa els reclama equival als 2,1 milions que el Tribunal Suprem va imposar com responsabilitat civil als líders independentistes jutjats en l'Alt Tribunal. Ahir van dipositar mig milió d'euros més.

Recurs encara per resoldre

Sense esperar a que la jutgessa resolgui els recursos, la secretària del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, Montserrat del Toro - el testimoni de la qual sobre els fets del 20-S a la conselleria d'Economia va ser clau perquè les acusacions imputessin rebel·lió a la cúpula del procés- va dictar ahir dimarts un decret per acordar l'embargament dels comptes corrents dels processats.

La secretària va acordar embargar els saldos favorables en els comptes corrents dels 17 processats fins a arribar als 2,1 milions d'euros que, a data d'ahir, faltaven per pagar per completar la fiança.

Les defenses dels processats van recórrer la resolució de la secretària argumentant que és la jutgessa, i no la lletrada de l'administració de justícia, la que ha de determinar la suficiència o no de les fiances mitjançant un acte motivat.