L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha convidat la ciutadania a participar en l'elaboració del nou pla pastoral, el full de ruta per animar i coordinar l'estil de vida i tota l'acció de l'Església catòlica a Catalunya els anys vinents. L'arxidiòcesi de Barcelona ha iniciat avui un procés obert a tota la ciutadania que ha de portar a l'elaboració del nou Pla Pastoral durant aquest curs amb un acte diocesà a la basílica de Santa Maria del Mar.

En el seu parlament, Omella ha demanat que "tots els diocesans -fins i tot els no creients que vulguin-" proposin per escrit la seva opinió sobre quin hauria de ser el contingut final del nou Pla Pastoral Diocesà i facin arribar les seves propostes "operatives i concretes" a l'Arquebisbat a través dels seus rectors, "perquè puguem polsar el cor de tots els nostres diocesans".

L'arquebisbe ha reconegut que "la societat catalana no és majoritàriament practicant i que un 47% de la població catalana no es confessa catòlica", però ha argumentat que "en aquestes circumstàncies" els catòlics no volen tancar-se en sí mateixos.

L'arquebisbe Omella ha animat els presents a dur a terme aquest treball amb el compromís col·lectiu "de convertir-se en una Església en sortida i que es compromet novament a posar-se al servei d'aquest poble, d'aquesta família".

Concili Vaticà II

"No fem cap gir espectacular, sinó que volem continuar, aprofundir i intensificar la línia d'acció que va marcar el Concili Vaticà II i, que s'ha anat concretant per a Catalunya, en els diversos documents elaborats pels bisbes de les diòcesis catalanes", ha dit Omella.

L'arquebisbe ha demanat als feligresos "evitar caure en el pànic" davant la situació del descens de la pràctica religiosa i les escasses forces amb què compta l'Església diocesana perquè, ha dit, "fem la nostra feina i no ens deixem influir per ser minoria i ser més pobres, tant en el camp cultural com en el camp espiritual".

L'arquebisbe de Barcelona ha fet referència a un informe recent de la Generalitat de Catalunya que posa en relleu que un 70% dels ciutadans es declaren creients, mentre que el nombre d'ateus se situa en el 18% i el 12% es declara agnòstic.

Per això, segons Omella, "en aquesta societat catalana que alguns mitjans de comunicació s'apressen a presentar com a secularitzada i no creient" i "la ràdio i la televisió sovint han apostat per la mirada atea", les dades mostren que "hi ha molta gent oberta a Déu".