L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha de triar aquest dissabte el nou president de l'entitat. Inicialment, estava previst que els resultats de les votacions per triar els nous càrrecs orgànics es comuniquessin a les 14:00 hores, però fonts de l'entitat han informat que encara no s'ha pogut triar i es farà un recés per dinar. El ple ha començat a les 9:00 hores a Vilafranca del Penedès i fins al moment no s'han posat d'acord per triar qui ocuparà la presidència per rellevar Dolors Feliu. Així doncs, la reunió es reprendrà de nou a les 16:00 hores. En el ple de constitució del nou Secretariat Nacional, els secretaris nacionals escullen els quatre càrrecs orgànics de l'entitat, és a dir, la presidència, vicepresidència, secretaria i tresoreria.

Llach-Punga

Els candidats que tenien d'entrada més opcions per ocupar el càrrec de president a l'ANC eren Lluís Llach i Josep Costa, que van ser els més votats per les bases. Això no obstant, finalment el duel s'ha plantejat entre Llach i l'economista Josep Punga. Tot i que les tres votacions que s'han fet, el cantautor i exdiputat de JxSí ha estat el més votat, no ha aconseguit els 2/3 del secretariat imprescindibles per ser escollit president.

Les eleccions per escollir els 77 membres del Secretariat Nacional van començar el passat 14 de maig i van acabar el diumenge 19 de maig. A banda de Llach i Costa, en els resultats difosos per l'ANC també han resultat escollits Julià de Jòdar, Toni Strubell, Josep Cruanyes, Jordi Pesarrodona, Joan Matamala, Uriel Bertran, Eulàlia Sirvent, Sílvia Ventura, Conxita Bosch, Núria Macià i Joan Puig, a qui acompanyaran 57 representants territorials, cinc de sectorials i dos del bloc jove.

A les eleccions s'escollia un total de 77 secretaris nacionals i tots els membres de ple dret podien votar al bloc territorial de la seva regió i alhora al nacional. Al bloc sectorial només hi podien votar els inscrits en alguna assemblea sectorial, mentre que el bloc jove estava reservat pels menors de 36 anys. Al bloc nacional s'havien presentat 28 candidatures, de les quals se n'escollien 13. Segons va informar l'ANC, 3.976 socis han exercit el seu dret a vot, la qual cosa suposa un 20% més que el 2022.

El secretariat nacional de l'ANC el completaran Elisenda Romeu, Anna Ariño, Albert Jordi Vendrell, Carles Sastre, Joan Freizanet, Elnur Bayramzade, Roser Campi, Rosa Maria Quintana, Iolanda Alcàzar, Maria Teresa Calveras, Joan Mollà, Àngels Digón, Antoni Andreo, David Miñana, Eduard Vidal, Climent Faus, Benet Oliva, Jaume Valls, Montserrat Pugès, Josep Piñol, Antoni Gavarró, Neus Alsina, Josep Tomàs, Nohemí Zafra, Teresa Sabé, Pepa Sans, Josep Vila, Ariane Heinz, Rosa Maria Caballero, Raimond Bitlloch, Marta Ortolà, Salvador Garreta, Núria Sardà, Chus Castillo, Francesc Sabater, Jordi Llobet, Lluís Agustench, Toni Cortadellas, Pauli Fontoba, Albert Llorenç Mariño, Blanca Currià, Miracle Nadal, Jordi Alsina, Joan Guillaumon, Jordi Altarriba, Josep Selga, Jaume Giménez, Tomàs Torrent, Antón Dunyó, Roger Civera, Carme Vilaró, Mariana Muchnik, Jaume Jaume, Juli González, Jaume Bardolet, Francisca Sol, Daniel Lucas i Josep Màsich.