Nou entrebanc a la investidura de Pedro Sánchez. El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha advertit els socialistes que la seva decisió de prioritzar el català a la UE i relegar el basc i el gallec els genera “decepció” i “no facilita” la hipotètica investidura de Sánchez, segons declaracions recollides per l’agència Europa Press. D’aquesta manera reaccionava aquest dimarts Esteban a les paraules del ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, en què manifestava que el govern espanyol prioritzava el català per davant del basc i el gallec. Aquesta declaració també ha despertat el malestar del BNG.

🔴 El català a la Unió Europea i al Congrés, DIRECTE | Reaccions i última hora de l'oficialitat

Aitor Esteban ha dit que considera “decebedor” que el govern espanyol, a través del seu ministre, “hagi llençat la tovallola tan ràpid” en la lluita per l’oficialitat dels tres idiomes a la UE, tot qualificant de “mala notícia” que la Moncloa hagi decidit prioritzar el català per damunt del basc i el gallec.

"La nostra incomprensió més absoluta"

“La nostra incomprensió més absoluta. Això no sé si dificulta la investidura, però sense cap mena de dubte que no la facilita”, ha exclamat el portaveu del PNB, que ha defensat que “la promoció” d’una llengua no s’hauria de basar en el nombre de parlants, al·legant que “si és així, amb l’anglès i el xinès ja n’hi hauria prou al món”.

Aitor Esteban ha evitat respondre de manera explícita fins en dues ocasions si aquest moviment compromet els vots favorables del PNB a una hipotètica investidura de Sánchez, encara que sí que ha subratllat que “no facilita” el seu suport perquè el cap de l’executiu espanyol en funcions es mantingui a la Moncloa.

Crítiques al PP

Sobre l’estrena de les llengües cooficials al ple del Congrés, Aitor Esteban ha declarat amb ironia que el dirigent del PP Borja Sémper “ha fet el paperina”, parafrasejant unes declaracions del portaveu del PP en les quals deia que ell parlaria en castellà, quan finalment ha acabat pronunciant algunes paraules en basc.

Les paraules d'Albares també han aixecat declaracions de protesta tant de Bildu com del BNG. Tots els partits han criticat que el govern espanyol expressi obertament que prioritza l'oficialitat del català per davant del basc i el gallec.

Les declaracions d'Albares

Espanya prioritza l'oficialitat del català a la UE per davant del gallec i l'euskera per tal de superar les reticències que han expressat els 27 a la incorporació, de cop, de tres noves llengües oficials. Així ho ha anunciat el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, en compareixença posterior a la reunió del Consell d'Afers Generals de la UE. El Consell ha debatut el tema, però davant els dubtes que suscita la iniciativa entre alguns dels socis, s'ha decidit ajornar la votació.