En menys d'una setmana el principal diari suís, Neue Zürcher Zitung, ha carregat dues vegades contra l'estat espanyol. Dimecres passat el rotatiu assegurava que Espanya "està en el caos". "La mala coordinació i la manca de personal sanitari estan provocant una nova onada de coronavirus a Madrid", indicava el diari, que comparava la situació espanyola amb la d'Itàlia, que no dubta a titllar d'"exemplar".

Ara, el Neue Zürcher Zitung torna a sentenciar l'Estat: "¿És Espanya un Estat fallit i com ha de tractar la UE aquest membre?". Aquest és el titular de la tribuna que el diari publicava aquest dissabte. L'autor del text és Friedrich Leopold Sell, professor d'economia a la Universitat Bunderswehr de Munic, president del consell científic de l'Institut d'Investigació Econòmica de Halle i vicepresident d'estudis de l'Acadèmia de Negocis i Administració de Munic.

Sell explica al lector que es parla d'estat fallit quan "cap dels tres poders d'un Estat constitucional democràtic segueix complint amb el que la Constitució i el poble esperen d'ells".

"Situació inestable"

Segons el professor, Espanya es troba en una "situació política massa inestable" i, per tant, considera que "una ajuda financera ràpida i massiva de la UE per una Espanya repleta de coronavirus no està actualment justificada".

Diari Suïssa

Sell assegura que a Espanya li convindria més l'ajuda del Banc Mundial o el FMI "per identificar primer projectes significatius que mereixin suport".

"Espanya fracassada?"

El diari suís no és l'únic que destaca la mala situació en que es troba Espanya; l'historiador i hispanista francès Benoît Pellistrandi publica una columna a Telos titulada "Espanya fracassada".

Pellistrandi augura per a Espanya "un horitzó de crisis sistemàtica" i assenyala directament el govern espanyol acusant-lo de ser "incapaç d'organitzar una solidaritat interterritorial". L'historiador no entén com durant tota la pandèmia Espanya només ha traslladat dos infermers d'una comunitat a una altra.

A més a més, l'historiador subratlla que "mentre els espanyols es preocupen, amb motiu, per les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia, la classe política s'entrega a debats estrictament partidistes".