Ben lluny del Valle de los Caídos. Les restes de Primo de Rivera ja van en direcció al cementiri de San Isidro des de tres quarts d'una d’aquest dilluns. Serà un recorregut de 55 quilòmetres. El fundador de la Falange ha estat exhumat a primera hora d’aquest primer dia de setmana, acompanyat d’una comitiva de vuitanta persones, entre els quals hi havia familiars i convidats. Per tal de preservar la intimitat, els periodistes han hagut de quedar-se a les portes de la vall de Cuelgamuros, i no han pogut accedir al mausoleu franquista.

Una quinzena de falangistes s’han concentrat al costat de la premsa, per homenatjar a crits Primo de Rivera quan ha sortit en un cotxe fúnebre en direcció al cementiri madrileny de San Isidro, on serà enterrat amb la seva família. Fins i tot alguns s’han presentat amb camises blau marí amb escut de jou i fletxes brodat al cor; i han estat identificats pels guàrdies civils que custodiaven l’entrada a l’anteriorment conegut com a Valle de los Caídos. Diversos cotxes, a més, que circulaven per la carretera que dona entrada al monument, han fet sonar els seus clàxons i han cridat consignes com “¡José Antonio, presente!”.

També es preveu que, un cop les restes de Primo de Rivera arribin al cementiri de San Isidro —ubicat al districte madrileny de Carabanchel—, hi hagi un bon grapat de falangistes rebent-los; per homenatjar el seu líder. També cal recordar que el mausoleu està tancat des del dijous, i que l’exhumació s’ha produït un dilluns, quan el recinte sempre està tancat. A més, l’exhumació coincideix amb el 120è aniversari del naixement de Primo de Rivera.

Tot plegat, hauran esperat al mort molt més del que estava previst. Alguns agents de la Guàrdia Civil han explicat als periodistes que feien guàrdia a les portes del Valle de los Caídos que, per algun imprevist, tot s’ha endarrerit. Si tot hagués anat com s’esperava, Primo de Rivera hauria d’haver estat exhumat cap a les vuit i s’havia de celebrar una missa cap a les nou. Es calculava que les despulles falangistes abandonessin el Valle de los Caídos abans de les onze del matí. No ha estat així. Una curiositat: tot i la nova llei de Memòria Democràtica, els senyals de trànsit que dirigeixen els conductors cap a la vall de Cuelgamuros encara hi tenen escrit 'Valle de los Caídos'.

Les despulles se situaran amb les dels seus familiars

La família de Primo de Rivera ja feia temps que havia sol·licitat a l'abat de la comunitat benedictina de l'Escorial i a la Conselleria de Salut de la Comunitat de Madrid l'exhumació de les restes, que estan a la basílica major. Les restes del fundador de Falange se situaran amb les de membres de la seva família, que també es troben al cementiri de San Isidro, al districte madrileny de Carabanchel.

Les restes de José Antonio Primo de Rivera van arribar a la basílica de l'Escorial el novembre del 1939, procedents d'Alacant, on va ser executat. Quan es va inaugurar el Valle de los Caídos el 1959, el dictador Francisco Franco va convidar la família de José Antonio a traslladar les seves restes al mausoleu. Amb la nova exhumació, serà el quart trasllat de les restes del feixista.