Un dels juristes de prestigi d'Itàlia, Fabio Marcelli, ha publicat un article a Il fatto quotidiano, carregant amb duresa contra la pràctica del president espanyol, Mariano Rajoy, de "canviar majories" provocant polítics presos o exiliats.

"El president del govern espanyol, Rajoy, ha inventat un nou sistema per obtenir la majoria en assemblees representatives que són massa refractàries a acceptar el criteri governamental. És un mètode senzill i eficaç: arrestar o fer exiliar prou diputats de l'altra part per reduir-la per sota del 50%. El brillant polític en qüestió està aplicant el mètode a Catalunya", assenyala amb un punt d'ironia.

Segons Marcelli, això és una "distorsió" de la democràcia parlamentària, quan a Espanya a més existeix l'"hiperactivisme" d'un poder judicial que "encara sent la crida del franquisme". I es queixa que ningú digui res d'aquesta política que s'està posant en pràctica, especialment la UE.

Marcelli assegura que el govern espanyol "és el causant de greus violacions de les normes fonamentals europees", en perseguir amb presó un moviment de masses fortament arrelat a la societat catalana, "que volia expressar pacíficament el seu sacrosant dret a l'autodeterminació". A parer seu, l'actitud del govern espanyol pot ser un tret al peu i afectar la unitat d'Espanya.

"Si volem mantenir la unitat nacional d'Espanya -afegeix-, l'única forma d'avançar és fer un autèntic procés constituent que suposi una adequada redefinició de les garanties necessàries per a la convivència. En cas contrari no hi haurà alternativa a la secessió de Catalunya i altres comunitats, com el País Basc". "El tractament que aplica Rajoy amenaça de matar el pacient", conclou referint-se a Espanya.