Àustria tindrà un nou primer ministre i tot apunta que serà el conservador Sebastian Kurz. El líder del Partit Popular austríac ha guanyat les eleccions, aturant l'auge de l'extrema dreta i tot apunta a una revalidació de l'acord entre el seu partit i la socialdemocràcia. Kurz, amb una carrera política trepidant, ha estat el ministre d'Exteriors del país des del 2013 i ha tingut temps per pronunciar-se sobre el cas català.

El passat 5 d'octubre, Kurz va expressar el posicionament del país envers la situació a Catalunya. Es va mostrar preocupat per l'escalada de tensió i violència en la jornada del referèndum i, per això, va demanar "una solució pacífica". Així ho va expressar en declaracions a l'agència austríaca APA, des d'on també va afegir que aquesta negociació ha de ser en el marc de la Constitució.

Kurz es va mostrar "molt preocupat" per la "polarització" a Catalunya arran de la tensió de l'1-O, al mateix temps que va expressar que "el referèndum no estava en conformitat amb la Constitució", res sorprenent tenint en compte la posició expressada per la majoria països de la UE. Malgrat això, va treure el perfil pactista i contra l'actitud de l'Estat va dir clarament: "la violència no ha de ser mai una solució".