La reflexió del Consell de Garanties Estatutàries que la partida pel referèndum és "contrària" a la Constitució podria donar peu a una sentència més ferma. La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, té clar que "és perfectament possible que els pressupostos acabin impugnats", tot i que s'ha lamentat que, en cas que això passés, seria "una mesura injustificada" perquè "tothom sap que són necessaris".

Així s'ha expressat a Els Matins de TV3, on ha subratllat que "no puc acceptar que des del PSC es consideri il·legal un referèndum pactat", en relació a l'afirmació que va fer ahir el seu líder, Miquel Iceta, quan va tornar a insistir en aquest punt assegurant que recorrerien els pressupostos al Tribunal Constitucional si incloïen el referèndum.

Tenint clar que aquest camí és fruit d'un mandat democràtic, Munté ha instat els partits del 'no' a la independència a ser "intel·ligents" i començar la campanya pel referèndum "en condicions" perquè seria important que també hi hagués campanya pel 'no', enlloc d'anar posant pals a les rodes a l'hora de negociar. 

Dialogar abans d'especular

El Govern té per objectiu que el món vegi que la seva intenció continua sent negociar amb el govern espanyol i precisament en això ha insistit Munté: "L'acord amb l'Estat és una peça que ens agradaria, també, que encaixés". Tanmateix, però, ha volgut ser realista i ha subratllat que "el diàleg no existeix", així com que "és un mer recurs que utilitza el govern de l'Estat per dir que està disposat a parlar de tot".

La seva intenció, però, continua sent celebrar el referèndum "amb les màximes garanties" i per fer-ho han de ser cautelosos i no llançar-se a la piscina fixant dia i hora per fer-lo. "La data haurà d'existir, és evident, però continuem estant plenament disposats a parlar-hi [amb l'Estat]", ha reiterat, al mateix temps que ha tornat a insistir en què la data "es fixarà quan estigui tot a punt i estigui al servei de l'èxit de la convocatòria".

I l'èxit de la convocatòria depèn de la prudència de l'executiu català i de la "discreció" que utilitzin, que serà el que permetrà que "els catalans puguin votar".

PDeCAT, no CDC

Posant damunt la taula que "el PDeCAT no és CDC", Munté ha volgut deixar clar que en cas que hi hagi sentències fermes que incriminin algú de Convergència, "s'haurà de fer alguna cosa", alguna cosa amb el vell partit perquè, ha assegurat, "el PDeCAT no té cap vincle amb aquesta qüestió" i ha recordat que precisament per això va néixer la nova formació, "per adaptar-se millor a la situació de Catalunya".

Així doncs, parlaran de "responsabilitats polítiques a partir d'allò que determini la sentència i siguin fets provats", però ha reconegut que "és evident que hi ha una càrrega feixuga com a conseqüència de tants anys de responsabilitat".

Munté s'ha volgut "rebel·lar" contra "aquesta intenció d'alguns de voler establir un fil roig contra alguna situació" i ha volgut posar de relleu que, des del seu partit, "serem implacables amb la presumpció d'innocència".