Si no hi ha hagut cap sorpresa en l’exposició dels pressupostos que ha fet el vicepresident i responsable d’Economia, Oriol Junqueras, tampoc hi ha hagut novetat en el posicionament dels partits de l’oposició.

Junqueras ha presentat els comptes a l’hemicicle del Parlament comptant que el vot a favor dels dos diputats de la CUP permetran l’inici del tràmit parlamentari dels comptes i, en el millor dels casos, que al febrer ja hi hagi pressupostos actualitzats i vigents.

Després de la intervenció de Junqueras, ha arribat el torn de l’oposició. Els quatre grups parlamentaris -C’s, PSC, CSQP i PP- han defensat les esmenes a la totalitat recollint els arguments que ja han explicat al llarg de les darreres setmanes.

C’s, “ni un duro” per a l’independentisme

El diputat de C’s, Antonio Espinosa, ha acusat el Govern de presentar “un panorama idíl·lic i pressupostos de ficció. En sintonia amb el procés separatista que fa temps que predica”.

En la seva intervenció al ple per defensar l’esmena a la totalitat dels comptes, ha lamentat que el conseller d'Economia hagi presentat uns comptes que "no es corresponen amb la realitat".

"El Govern ho sap, sap que ni la recaptació serà la que diuen ni les despeses tampoc. Però tant li fa", ha retret Espinosa, que preveu que hi haurà més dèficit i augmentarà el deute, situant als catalans al pòdium dels espanyols més endeutats.

Tot això, segons ell, encobreix una mala gestió per part del Govern dels diners dels catalans que s'intenta embolicar amb el procés sobiranista: "Tanta ineficiència s'intenta tapar amb l'èpica del secessionisme, i per això només poden trobar aliances amb els separatistes i antisistema" de la CUP.

A banda de desacreditar el plantejament econòmic del Govern, el diputat ha insistit que la seva formació no té cap intenció de donar “un duro” al procés independentista.

"No donarem suport que es gastin diners en fer un nou 9-N", ha advertit el diputat de Ciutadans, però tampoc per acció exterior i per impulsar una Hisenda catalana, entre d'altres aspectes.

Espinosa ha aprofitat per criticar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no assisteixi a la Conferència de Presidents Autonòmics on es tractarà la qüestió del finançament i ho ha considerat una deixadesa de funcions.

"En comptes de buscar suports i complicitats amb altres comunitats per aconseguir un sistema més equitatiu, perden el temps i esforços en preparar un nou i fracassat per endavant 9-N", ha assegurat.

CSQP i la sensibilitat social

El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, ha comparat els pressupostos de Junqueras a un restaurant “d’aquells sofisticats” on després no s’hi menja res.

Coscubiela ha retret al conseller que els comptes no resolen algunes de les necessitats socials del país. “Referèndum sí però no a costa de renunciar a les polítiques socials”, ha advertit al conseller.

A més, CSQP ha acusat el conseller d'apujar el to en les negociacions per tirar endavant els Pressupostos del 2017, arribant al "xantatge" per aconseguir que la CUP aprovi els comptes, cosa que ha vaticinat que acabarà succeint.

En la seva intervenció durant el ple a la totalitat del projecte de llei de Pressupostos, ha recordat que el 2014 es van pactar uns Pressupostos que comportaven retallades i privatitzacions amb la "coartada política" que eren els últims pressupostos autonòmics, i que el 2015 es va repetir l'estratègia dient que eren els del referèndum del 9N.

"El 2016 ja no hi havia coartada; van decidir apujar la pressió i convertir la coartada en xantatge" a la CUP, ha dit referint-se a les passades comptes, que no van comptar amb el recolzament de cap grup, tampoc dels 'cupaires'.

Coscubiela ha retret una altra vegada que s’hagi negat a negociar els comptes amb el seu grup.

PSC, antisocials i fiats a la CUP

Una crítica que també ha fet seva la diputada del PSC, Alícia Romero. El contingut de la crítica del PSC ha estat similar al de CSQP.

Romero ha assegurat que els Pressupostos 2017 no prioritzen les necessitats socials dels catalans, ni exigeixen més esforç fiscal als que tenen més recursos, i ha acusat el Govern de fiar l'aprovació dels comptes a la CUP i ignorar a la resta de grups.

A més, ha reiterat que no són els més socials de la història com defensa l'executiu: "El 2011, el Govern Mas-Camacho va destinar 18.067.000 d'euros a partides socials, i en els Pressupostos de 2017 es destinaran 17.831 ".

El PSC ha presentat 1.206 esmenes als comptes i ha retret que, entre d’altres coses, potencien un model social a dues velocitats basat en el "campi qui pugui" i debilita el sector públic en favor del privat.

Segons Romero, aquests pressupostos responen al model social que promou el PP i no defensen la igualtat d'oportunitats: "No compartim aquest model social i de país, i volem lluitar contra ell".

El PP, l’harakiri i el diàleg

La millor intervenció, des del punt de vista retòric, ha estat la del nou portaveu del PP al Parlament, Alejandro Fernández, que ha començat amb una metàfora marinera per acabar demanant al Govern que dialogui amb el Govern espanyol i, sobretot, que deixi de pactar amb "la tropa" de la CUP, amb l'objectiu de tenir uns bons Pressupostos 2017 i aconseguir millores per a Catalunya.

En la seva intervenció en el debat sobre la tramitació dels pressupostos al ple del Parlament, ha destacat que els comptes són profundament anticatalans perquè "contravenen tot allò que ha caracteritzat Catalunya històricament", i ha citat la propietat privada, la concertació d'arrel catòlica, l'estalvi familiar, la iniciativa industrial privada i el comerç familiar.

"El gran enemic que ha tingut Catalunya històricament no és Espanya, sinó l'anarquisme revolucionari i el col·lectivisme confiscatori", valors que representa la CUP i als quals s'ha lliurat el Govern, ha criticat.

Ha dit que el seu grup defensa els catalans que volen construir i no destruir, i que per això no donarà suport a uns comptes que, segons ell, el Govern ha fet pensant exclusivament en la CUP, que en el seu programa electoral defensa que tots els catalans tenen dret a un any sabàtic cobrant: "Radicals sí, tontos no".

"Estem en un temps nou de diàleg i acord per superar el bloqueig polític però (el Govern) ha decidit seguir pel camí de la destrucció massiva", ha lamentat, i ha sentenciat que el procés sobiranista està donant els seus darrers espeternecs en una sendera que porta a un xoc contra les roques que no serà èpic ni patriòtic.