Quan encara és viu el debat entre JxSí, Govern i la CUP sobre els pressupostos, els cupaires han sumat els vots als de JxSí i han permès tombar les esmenes a la totalitat de C’s, PP, PSC i CSQP, que s’han debatut a la comissió d’Economia del Parlament. D’aquesta manera, el projecte de pressupostos que ha presentat la conselleria d’Oriol Junqueras, superen el primer dels 13 debats que es faran aquesta setmana.

El 'sí' de la CUP no és definitiu perquè serà el consell polític que la formació celebrarà el proper 28 de gener, qui decidirà el sentit del vot definitiu als comptes. A banda, alguns dels partits que han presentat esmenes a la totalitat, ja han anunciat que demanaran un dictamen al Consell de Garanties del Parlament per tal de verificar si els pressupostos -que inclouen la partida pel referèndum i preveuen partides per a les estructures d’Estat- són o no constitucionals. És el cas de Ciutadans. Si es demana el dictamen, el debat i la votació final dels pressupostos s’endarrerirà fins el mes de març, superant la data prevista del 8-9 de febrer.

Les intervencions

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha assenyalat que continuen sense ser els comptes que defensen i ha subratllat que “que no es retalli més, no vol dir que acabin amb les retallades i que, a vegades, les consolida”. Reguant ha incidit amb la idea que acabar les retallades, va de la mà de “fer polítiques per guanyar el referèndum”.

Per la seva banda, PSC i CSQP han coincidit a retreure al conseller que no són uns comptes socials i progressistes. “Estem perdent l’oportunitat de modificar uns pressupostos continuistes”, ha lamentat Joan Coscubiela (CSQP) al temps que els socialistes han afirmat que, per això mateix, mantenien l’esmena a la totalitat.

Per la seva banda, el diputat de C’s, Antonio Espinosa, ha dit que els grups que donen suport als comptes “només comparteixen la voluntat de treure’ns d’Europa”. Tot seguit, ha advertit a l’entesa que, si guanyen les eleccions, anul·larà els “artefactes separatistes” com el Consell de l’Audiovisual o el Diplocat.

La defensa de Junqueras

Per la seva banda, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha defensat que el projecte dels pressupostos de la Generalitat per 2017 “acaba amb moltes de les retallades que s’han viscut”. Durant la presentació dels pressupostos, Junqueras ha afirmat que el fet que “els pressupostos no acabin d’agradar ningú” és “el millor símptoma que aquest és el millor dels projectes possible”.

Junqueras ha defensat que el pressupost no és fictici i que es complirà la seva execució “en tot el que estigui a l’abast del Govern” i ha afirmat que tampoc es poden considerar “continuistes”, ja que s’incrementa el percentatge destinat a polítiques socials en relació amb els anteriors comptes públics.

El vicepresident ha assenyalat que la despesa social representa el 74,7% dels pressupostos pel que fa a la despesa no financera i no finalista. El conseller ha afirmat que, amb aquests pressupostos, el Govern vol garantir uns serveis públics de qualitat, facilitar el creixement econòmic i defensar la igualtat d’oportunitats i l'equitat, així com la transparència i el rendiment de comptes.

Igualment, Junqueras ha afirmat que els pressupostos preveuen reduir el termini de pagament als proveïdors i facilitar l’accés al finançament de les pimes a través del crèdit públic, així com millorar la competitivitat de l’economia catalana a través del programa Catalunya 2020.

Hisenda pròpia

L’agrupació de les àrees de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda disposarà d’un pressupost total de 1.637 milions d’euros, el que representa una reducció del 9,3% en relació a l’anterior pressupost, principalment a causa dels recursos destinats a Infraestructures de Catalunya, l’Institut Català de Finances (ICF) i l’IFEM.

L'àmbit estricte del departament disposarà d’un pressupost de 197,3 milions d’euros, el que representa un creixement del 42,7% en relació a l’anterior pressupost de 2015, principalment pel desplegament de l’Agència Tributària de Catalunya i la incorporació de les delegacions territorials del Govern.

Concretament, l’ATC disposarà d’un pressupost de 93,3 milions i Junqueras ha assenyalat que l’Agència comptarà el 31 de desembre de 2017 amb una plantilla total de 800 places, 3.100 milions d’euros en la recaptació directa dels impostos cedits, 19 oficines pròpies i onze punts de servei compartits amb altres administracions. El vicepresident ha apuntat que l’ATC recaptarà el 100% dels deutes de la Generalitat en fase executiva i disposarà de catorze figures tributàries gestionades directament.