El Govern insisteix que no hi ha temps a perdre amb els pressupostos de 2024. Aquest dimarts, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu Patrícia Plaja ha estat qui ha verbalitzat un nou element de pressió de l'executiu cap als grups parlamentaris: "La diferència entre aprovar els comptes i no fer-ho és un increment de 2.400 milions d'euros". El gabinet liderat per Pere Aragonès manté que en els darrers dies hi ha hagut contactes i que aquests "s'intensificaran" en les properes hores. Tot i expressar que estan confiats que hi haurà pressupostos, Plaja ha instat els grups parlamentaris amb qui negocien —PSC, Junts, comuns i la CUP— a accelerar les converses per aprovar-los aviat.

Paral·lelament, i davant l'acusació de Junts d'"espanyolitzar" els pressupostos amb la intenció d'ERC que es vinculin els comptes catalans amb els espanyols, la portaveu de l'executiu ha traslladat que seran "100% catalans, en clau catalana, aprovats per partits catalans i pensats únicament pels ciutadans del país". "És un disbarat dir que seran uns pressupostos espanyols", ha reblat, tot indicant que "si hi ha preocupació, es pot minimitzar formant part dels pressupostos". Novament, Patrícia Plaja ha aprofitat per recalcar la xifra de 2.400 milions d'euros, que sosté que "no es poden deixar perdre".

L'executiu carrega contra "l'estratègia dilatòria" del PSC

Encara sobre els comptes, el Govern ha confirmat que mantindran una reunió pels pressupostos de 2024 amb el PSC aquest dimecres. Entre les condicions dels socialistes, hi ha la petició que es compleixin els acords i compromisos dels comptes de 2023 abans d'entrar a negociar els d'aquest any, però des de l'executiu consideren que això forma part d'una "estratègia dilatòria" del partit encapçalat per Salvador Illa. Plaja ha assegurat que la reunió és per parlar dels pressupostos d'enguany i ha emfatitzat que els acords amb el PSC "s'han complert".

Preguntats pel finançament, Patrícia Plaja ha advocat per treballar per un model "singular" per a Catalunya i ha precisat que, al llarg d'aquest primer trimestre de l'any, s'ha de reunir una comissió de la Generalitat i l'Estat per tractar aquesta carpeta. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha defensat la "necessitat" d'aquest model únic per a Catalunya i l'ha assenyalat com una de les "prioritats" de la negociació amb l'Estat. En tot cas, Campuzano ha matisat que "la legislatura espanyola acaba de començar i seria molt prematur prejutjar qualsevol situació". De la cimera de la qual encara no hi ha data, però, és de la taula de diàleg.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!