Reunió dels presos polítics a Josa del Cadí. La presidenta del Parlament Carme Forcadell, el vicepresident Oriol Junqueras, la consellera Dolors Bassa i els consellers Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, a més dels expresidents d’Òmnium Jordi Cuixart i de l’ANC Jordi Sànchez es van trobar aquest dijous per celebrar un dinar a 1.400 metres d'altura, al bell mig del parc natural del Cadí-Moixeró.

La trobada, segons ha pogut saber ElNacional.cat, va ser a Josa del Cadí, un petit poble pirinenc on Turull, que va actuar com a amfitrió de la cita, hi té una residència familiar. Feia gairebé un any que els presos no celebraven una trobada conjunta. El darrer cop havia estat el novembre de l’any passat al Penedès, uns mesos abans, el mes juliol, s’havien trobat a l’Escala.

Investidura

Aquest cop, la reunió s’ha celebrat en un context polític ben diferent del de fa un any, en ple debat per les converses que mantenen els partits independentistes amb el PSOE per tirar endavant la investidura del socialista Pedro Sánchez, després que les darreres eleccions generals del 23 de juliol van deixar en mans dels diputats sobiranistes la clau de la governabilitat. Aquesta situació ha provocat un pols entre ERC i Junts, cadascú amb set diputats, per liderar unes converses que Junqueras, com a president d’ERC, i Turull, com a secretari general de Junts, segueixen des de primera línia. 

En aquestes negociacions l’amnistia s'ha situat com un dels temes clau i representaria el punt i final de la persecució contra més de 1.400 persones que, segons el darrer recompte d’Òmnium, estan implicades en les causes obertes des del 9-N del 2014.

Amb tot, a les trobades d'aquest nou líders independentistes, la política queda en un segon pla.

Bola de drac

El dinar es va celebrar a Ca l’Amador, un dels restaurants més emblemàtics i populars de la comarca, que dirigeix el xef Diego Alías. El cuiner va oferir als comensals, en un petit reservat amb vistes a la serralada del Cadí, una degustació dels seus plats caracteritzats per una cuina de muntanya, amb productes del territori, i extremadament creativa. Possiblement per la taula dels líders de l'1-O han desfilat el pop de muntanya, el carpaccio de peus de porc o la truita de patates amb vieira i maionesa de tòfona. Però el que sens dubte no hi ha faltat han estat les imprescindibles boles de drac de Ca l'Amador, una esfera de saüc de la muntanya amb granissat de sake, destil·lat al veí poble de Tuixent.