La secció 10 de l'Audiència de Barcelona ha condemnat a dos anys de presó un antiavalots dels Mossos d'Esquadra per lesionar al periodista de La Directa Jesús Rodríguez en pegar-li amb la porra en el desallotjament a Barcelona del Banc Expropiat de Gràcia el 2016.

Rodríguez va ser un dels periodistes ferits durant la tercera nit d'aldarulls a Gràcia. Va rebre dos cops de porra. Un a la mà esquerra que li va trencar el dit anular i l'altre a la cama. El van ferir durant l'última i més contundent de les càrregues posteriors al desallotjament del Banc Expropiat. Estava amb el gruix de periodistes que hi havia al carrer dels Desemparats.

Els mossos tenien l'accés tallat. Una dona de 65 anys s'hi va encarar. La càrrega va començar quan un agent antiavalots va empènyer la dona i aquesta va caure a terra. "Em cau davant i després ja carreguen", explicava després dels fets Jesús Rodríguez a El Nacional,cat. "Estava amb el mòbil gravant i li he dit: 'Soc premsa'. Em mira, i amb tota la violència que ha pogut em dona un cop de porra a la mà. Després, el segon cop a la cuixa. He hagut de fugir, anava per mi", relatava a aquest diari minuts després de sortir de l'Hospital Clínic.

La sentència reflecteix els fets. El policia va sobrepassar la línia policial, va entrar a la plaça de la Revolució "i es va dirigir directament a Jesús Rodríguez, amb l'ànim d'atemptar contra la seva integritat física de forma gratuïta, sense que ell ni les poques persones que l'envoltaven en aquest lloc de la plaça estiguessin realitzant cap acte hostil", expliquen els magistrats en la sentència.

Li va colpejar a la mà amb la porra i li va fracturar un dit, i els jutges remarquen que cap altre agent del dispositiu va carregar en aquest moment.

La condemna inclou l'agreujant per haver usat el seu càrrec públic en agredir el periodista i l'haurà d'indemnitzar amb 7.265 euros. El tribunal absol el policia d'un delicte contra els drets individuals.

 

 

En el judici, l'acusació particular i la Fiscalia van rebaixar la seva petició de condemnes a quatre i dos anys afegint l'atenuant de dilacions indegudes per la lentitud del procediment judicial, que s'ha resolt cinc anys després dels fets.

Una actuació injustificada 

L'advocada de Rodríguez i codirectora d'Iridia, Anaïs Franquesa, ha expressat en declaracions als periodistes que comparteix "plenament el parer del tribunal que va ser una acció gratuïta i innecessària".

"No hi va haver cap excés en una actuació justificada sinó que va ser una actuació injustificada", i ha desitjat que la condemna es faci efectiva com més aviat millor.