El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos, ha afirmat que cal complir els principis de legalitat i igualtat i ha assegurat que “la llei ha de ser efectiva a tots els ciutadans, sense excepcions ni privilegis, sense espais d’impunitat, que comprometin el caràcter general de tota la llei”, aquest divendres, en la inauguració de l’any judicial al Palau de Justícia. Amb aquest discurs, Barrientos -amb el mandat caducat des de fa quasi tres anys, pel bloqueig del PP- ha fet referència de forma indirecta a la llei d’amnistia, que ara negocien ERC i Junts amb el PSOE per garantir la investidura a Pedro Sánchez.

En concret, el president del TSJC ha manifestat que “la llei, o és general o no és llei”, donant a entendre que la llei d’amnistia no només pot afavorir a l’independentisme català. Barrientos ha afegit: “Les lleis són aprovades, poden ser reformades i també derogades per qui únicament té autoritat per fer-ho: el Poder Legislatiu. Però durant la seva vigència les lleis obliguen per igual a tots els que estan en el territori espanyol, inclosos els jutges, que en l’exercici de la jurisdicció hem d’assegurar la seva aplicació efectiva a tots els ciutadans en pla d’igualtat.”

El president del TSJC ha manifestat que “una societat no pot avançar en progrés social si retrocedeix en igualtat”. Barrientos també ha demanat el desbloqueig de la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que el fa mantenir en el càrrec en funcions.

 


Precisament, el magistrat Jesús María Barrientos presidirà i serà el ponent del judici a la mà dreta d'Oriol Junqueras per l'organització de l'1-O, el diputat d'ERC  Josep Maria Jové, a més de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i Lluís Salvadó. Recentment, Barientos i el magistrat Carlos Ramos han rebutjat apartar-se d'aquest judici, com els demanava la defensa de Jové. Ara, falta que detallin els proves que accepten i fixar la data del judici. Tots els processos judicials de l'1-O podrien anar més lents per les negociacions directes entre Carles Puigdemont i Pedro Sánchez.

Negativa del Ministeri

Abans, el president del TSJC ha tornat a fer referència a les mancances que té la planta judicial a Catalunya. Ha precisat que l’any 2022 ha augmentat el nombre de places vacants: de 84 a finals de 2021 a 110 a 31 de desembre de 2022, sumades a altres 25, en obtenir plaça fora de Catalunya. Jesús Maria Barrientos ha agraït l’esforç dels jutges, i dels jutges substituts, davant “aquest desolador panorama”. Ha precisat que també hi ha força vacant en la plantilla de lletrats de l’Administració de Justícia: de 668 secretaries, unes 205 estan vacant, el 31%.  

A més, el president del TSJC ha denunciat que “el Ministeri de Justícia segueix sense reaccionar” a la seva proposta “d’incentivar els professionals de Justícia perquè consolidin els seus destins i així aconseguir ràtios de qualitat”.

A l’acte, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ha presentat les principals dades de la Fiscalia i ha alertat que més d’un 30% dels judicis se suspenen, als jutjats penals i a les Audiències. A l'acte, també s'han premiat a magistrats que han complert 25 anys en exercici.