L'Audiència Nacional ha ordenat reobrir la peça 18 del cas Villarejo, referida al presumpte espionatge als germans Javier Pérez Dolset, fundador del grup Zed, perquè es prengui declaració com a imputat al president de La Razón i membre del Consell d'Administració d'Atresmedia, Mauricio Casals, i intentar aclarir si va ser qui va fer aquest encàrrec a l'excomissari.

En una interlocutòria, els magistrats de la secció tercera estimen el recurs d'apel·lació presentat per Javier Pérez Dolset, i revoquen la decisió que va adoptar el Jutjat Central d'Instrucció d'arxivar aquesta peça sobre l'anomenat Projecte Brod davant de la falta d'indicis per atribuir l'autoria del delicte de suborn a les persones assenyalades pel presumpte afectat per aquest projecte.

No obstant això, quan el jutge del cas, Manuel García Castellón, va rebutjar el recurs de reforma contra la seva decisió de sobreseure aquesta peça, va assenyalar que hi havia "elements per atribuir a Mauricio Casals Aldama l'autoria de l'encàrrec de Villarejo dels serveis abans esmentats".

Els arguments per a la reobertura

Per això la Sala entén que admesa "l'existència d'indicis que hi va haver un encàrrec per part de l'esmentada persona a un funcionari públic de serveis propis de la seva funció, amb finalitats particulars, no hi ha raó per no continuar amb la investigació".

Amb aquest argument ordena al jutge prosseguir amb la instrucció amb la presa de declaració a Casals, "en ser aquesta l'única persona respecte de la qual, de moment, hi ha indicis de la seva possible participació en els fets objecte d'investigació".

Segons el tribunal, en la documentació intervinguda en el cas Villarejo relativa a l'anomenat projecte "Brod" es desprenen indicis de la possible comissió de delictes de suborn i de descobriment i revelació de secrets.

Aquesta documentació revela "una possible comercialització per part de Villarejo, estant en situació d'actiu com a funcionari del Cos Nacional de Policia, de serveis que implicaven la utilització de mitjans i informació a què tenia accés com a tal funcionari, incloent-hi entre aquestes dades reservades de particulars que no estaven sent objecte d'investigació oficial".

"Com hem dit, el fet que no existissin pagaments no exclouria el delicte de suborn que va poder haver-se comès mitjançant l'esmentat encàrrec i tampoc el de descobriment i revelació de secrets, que pogués derivar-se de l'accés a dades restringides o de la seva difusió, en el curs de la prestació, per incipient que aquesta fora, d'aquests serveis", acaba l'Audiència.

Aquesta peça es va obrir el juliol de 2019 després que Dolset aportés dos àudios relacionats amb aquestes contractacions.

En un d'aquests enregistraments, segons va explicar Dolset al magistrat, el secretari del consell de Planeta, Luis Elías, parla de pagar un avançament a l'excomissari de 20.000 euros per investigar un arbitratge a l'emissora Kiss FM.

Segons va assenyalar, el director del digital Moncloa.com li va facilitar aquests dos àudios, en un dels quins es parlaria del pagament d'aquests 20.000 euros a Villarejo per investigar l'arbitratge entre Kiss FM i Uniprex, titular d'Onda Cero.

Dolset va afirmar que el que es pretenia amb aquesta feina a càrrec de Villarejo era investigar l'àrbitre que va resoldre a favor del propietari de Kiss FM, Blas Herrero.

Arran de conèixer-se l'existència d'aquesta peça, fonts de Planeta van assenyalar que efectivament Villarejo va anar al grup per oferir els seus serveis en relació amb aquest arbitratge i que va fer una feina puntual sobre això, que tanmateix no va resultar d'utilitat per al grup.

García Castellón investiga Dolset dins de la causa oberta al grup tecnològic Zed, per la que es troba en llibertat sota fiança de 600.000 euros.

Recentment, el magistrat treia d'aquesta investigació el magnat rus Mikhail Fridman en considerar que no hi ha proves ni indicis que participés en la presumpta "asfíxia" de la companyia.