El president interí del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, ha afirmat que no és partidari d'una amnistia "una mica ocasional" i sense un consens majoritari, si bé ha esgrimit que és coneguda la "necessitat i urgència" dels vots del president en l'exili Carles Puigdemont. "L'amnistia ha de tenir uns pressupostos. És una institució que pot ser legítima, però crec que cal tractar-la amb compte", ha dit Guilarte en una entrevista aquest dimecres a la Cadena Ser, en la qual ha plantejat dos elements substancials de la mateixa: que sigui una cosa "que interessi més del que perjudica", és a dir, que sigui d'interès general i, d'altra banda, que hi hagi consens. En el primer dels elements, Guilarte assegura que "no és fàcil" d'acreditar que sigui una llei d'interès general, ja que, en cas de ser així, "aniria en els programes dels partits abans de les eleccions".

"La necessitat i urgència" dels vots de Puigdemont

"Ha de tenir cert consens, obeir a una nova renegociació del model territorial en el seu cas. Però segons el meu parer, crec que jo no seria gaire partidari d'una amnistia una mica ocasional i sense un consens almenys majoritari", ha subratllat, recordant que "hi ha elements darrere que el poden forçar", amb referència a la "necessitat i urgència" que hi ha dels vots de Puigdemont per donar el seu suport a una possible investidura de Sánchez.

"Legalment, hi cap tot, però insisteixo, amb uns pressupostos. Cal analitzar, és una institució excepcional i cal utilitzar-la amb molt tacte, perquè directament plantejada i sense una altra justificació que la mera conjuntura electoral sembla més qüestionable", ha recalcat.

Dimissió en bloc

En ser preguntat per una possible dimissió en bloc dels magistrats del CGPJ per forçar la renovació del mateix, Guilarte ho ha descartat, ja que això implicaria, segons ha explicat, posicionar-se "políticament". "Nosaltres no som els culpables de no estar renovats. Estant en funcions, a més, és molt qüestionable. No podem deixar un sistema com l'actual, amb 200 persones funcionant, com un element de distorsió", ha esgrimit.

Al fil, ha etzibat que en un presumpte cas que una dimissió en bloc els assegurés la renovació "ja que dimitim", ha llançat, encara que insistint que és un cas "irreal". "Cadascú ha d'assumir la seva culpa. Aquí la culpa la té el Parlament i el Senat. Jo no. Dos no discuteixen si un no vol i no vull entrar en el debat de culpabilitats polítiques, que és el que es pretén en el fons", ha postil·lat.