Des del passat 24 de desembre, només els metges poden prescriure medicaments a l'Estat. Així ho va decidir el Govern espanyol en publicar al BOE el reial decret 954/2015 de Prescripció Infermera, que regula "la indicació, utilització i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d’utilització humana" per part dels infermers.

Després que el BOE sortís a la llum, els metges són els únics autoritzats per prescriure medicaments i, per això, els sindicats estant fent una crida constant als infermers perquè el metge els deixi constància escrita de tot allò que recepta al pacient.

El resultat d'això és que, ara mateix, el col·lectiu d'infermeria no pot acceptar cap prescripció verbal “ni tenir cap iniciativa”, com ho explica el sindicat d'infermeria Satse, i s'acull així a la normativa "perdent l’autonomia".

En conseqüència, "deixen d’estar acreditats" i, per tant, tampoc no poden fer ús de medicaments que no necessitin prescripció mèdica sense el permís d'un metge.

Subordinació al metge

Fins ara, els i les infermeres tenien les competències per prescriure o subministrar alguns tipus de medicaments, vacunes o pomades com per exemple aspirines, o posar apòsits. La nova llei, però, ha comportat que el metge hagi de validar el protocol i, després, el ministeri de Sanitat.

 

Així ho ha explicat a El Nacional la delegada de Satse a Catalunya i secretaria del comitè d'empresa del Parc Salut Mar, Prisca Gilabert, que ha afegit que "encara que se sabia que hi havia certes pautes, la infermera controla el dolor del pacient i podia triar si donar-li una quantitat o una altra".

Gilabert ha carregat contra la nova llei lamentant que aquesta situació "és com tornar anys enrere en considerar la infermera com la subordinada del metge". Ells i elles tenen clar que no poden receptar un antibiòtic però, com explicava una infermera que cuida gent gran i normalment els posava pomades, ara ja no ho pot fer dins la legalitat. "Ens lliguen les mans en les cures bàsiques", ha criticat.

Situació il·legal

"Precaució". Aquest és el missatge que tant el sindicat Satse com el consell general de Col·legis Oficials d'Infermeria d'Espanya volen transmetre als professionals d'aquest àmbit sanitari perquè, en cas que algun pacient denunciés alguna circumstància, estan "en una situació il·legal".

 

Això sí. En una tessitura de vida o mort, la infermera pot "cometre aquesta il·legalitat" sempre i quan l'actuació estigui pautada pel metge a posteriori.

La qüestió de tot plegat és que, segons Satse, un dia abans d’aprovar el text, el consell de ministres “va alterar-ne la redacció” de manera que ara “contradiu la regulació legal de la participació de les infermeres en la prescripció de medicaments i productes sanitaris”, que els permetia fer-ho fins a dia d'avui.

Aquest és el motiu pel qual l’executiu estatal "va posposar la publicació al BOE fins després de les eleccions del 20D", denuncia el sindicat. A tot això, a més, se li suma "el suport" dels col·legis de metges. "Estan pressionant per treure'ns competències", afegeix el sindicat.

Afecta els pacients?

Aquesta situació "encara va més en detriment del pacient i del sistema sanitari” perquè, al mateix temps, “s’infravalora el professional i s’atorguen competències a l’estament mèdic, quan som els infermers qui millor coneixem l’evolució del pacient”. Així ha mostrat el seu desacord una infermera de l'Hospital del Mar, que ha indicat que el reial decret “vulnera totalment l’autonomia de la infermera”.

 

Posa com a exemple que això perjudica els pacients pel fet que “mentre abans una infermera realitzava una cura aplicant una pomada antibiòtica o un apòsit en el qual hi havia autonomia absoluta, ara cal fer passar al pacient abans pel metge per tal que realitzi la prescripció”.

Mesures institucionals

Al setembre, el Govern va acordar augmentar les competències dels professionals d’aquest àmbit sanitari i brindar-los més autonomia sobre la presa de decisions.

 

Dos mesos més tard una vegada el reial decret va veure la llum, l'executiu català va optar per presentar a principis de febrer un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem en considerar que "limita" la capacitat del col·lectiu infermer. Així ho va anunciar la portaveu del Govern, Neus Munté. “Demanem la seva suspensió cautelar perquè clarament contravé” l’exercici dels infermers, va apuntar.

La portaveu del PSC al Parlament, Assumpta Escarp, també va "urgir" aquest dijous al Govern perquè es creï una "regulació pròpia" per Catalunya. Així, va assegurar que els infermers "podran desenvolupar la seva professió que, en el fons, és la millor de tenir cura per la salut".

Això ja ho van demanar al gener més de 50 entitats vinculades a la infermeria, que van presentar un manifest a la conselleria de Salut amb l’objectiu de reclamar una regulació pròpia. A més, moltes comunitats autònomes estan prenent cartes en la qüestió, com Aragó, que també interposarà un recurs.

Des del sindicat, s'ha criticat el reial decret i s'ha pressionat les institucions "perquè moguin fitxa". El problema amb el qual es troben és que estan "intentant veure quines solucions hi ha, perquè totes van en contra la llei".