Els mitjans internacionals no mencionen Inés Arrimadas, tot i la victòria de Ciutadans. La líder de Cs no apareix ni als titulars ni a les fotografies. Queda clar, doncs, que la gran pregunta d'aquestes eleccions de cara el món és: guanya l'independentisme o l'unionisme, i qui governarà a Catalunya.

The National: "Sí!"

"Sí! Catalunya lliura la majoria als independentistes contra tot pronòstic mentre l'aposta de Rajoy fracassa". Amb aquesta contundència s'expressa el diari escocès The National al mateix temps que tittla de "desastrosa" l'aposta del govern espanyol.

El mitjà recorda que tot i que alguns líders polítics estan empresonats o a l'exili els resultats dels comicis han estat "històrics. D'altra banda, destaca que Ciutadans ho te "impossible" per aconseguir una majoria ja que Catalunya en Comú es manté neutral i no votaria a favor d'una coalició unionista.

BBC: "Puigdemont anuncia la derrota de l'estat espanyol"

La televisió britànica BBC​  resumeix la jornada electoral dient que el president Carles Puigdemont va sentenciar que "l'estat espanyol ha quedat derrotat", tot i això matisa que la majoria independentista sorgida d'aquestes eleccions és molt "fina". 

En la mateixa línia la cadena exposa que el president espanyol, Mariano Rajoy, esperava que les eleccions "restablissin la normalitat" però "sembla que la confrontació seguirà perquè el Partit Popular ha registrat el seu pitjor resultat".

La BBC ha parlat amb analistes que li han assegurat que l'èxit independentista suposa que "la pilota torna a ser a la teulada del govern espanyol", aquests especialistes, però, dubten si el president Puigdemont podrà tornar de Bèlgica i ser investit.

BBC eleccions 21 D

CNN: "Els independentistes declaren la victòria electoral"

La cadena nord-americana CNN comença relatant que Puigdemont va haver de celebrar la victòria des de Brussel·les "on hi és per un exili que autoimposat després que les autoritats espanyoles anunciessin la seva detenció".

La CNN considera que "les esperances de Madrid quan va convocar eleccions a Catalunya han quedat deteriorades" ja que cap dels partits que li ha donat suport ha obtingut una majoria. La televisió també es fa ressò de la quantitat d'escons que han perdut els populars, d'11 a 3, i considera que és per com Madrid ha tractat Catalunya: "El govern espanyol va enviar milers de policies per impedir el referèndum de l'1 d'octubre, i es va poder veure els oficials pegant votants i disparant pilotes de goma".

cnn eleccions21d cnn

The Guardian: "Els independentistes mantenen la majoria en unes eleccions molt ràpides"

"Els partits independentistes mantenen la seva majoria absoluta i provoquen un cop fort al govern espanyol que tenia l'esperança d'abandonar l'empenta independentista". Així és com comença l'article sobre les eleccions del diari britànic The Guardian, si més no subratlla que ara tot dependrà del que acordin els partits independentistes, recordant que si Puigdemont torna hi ha risc de ser detingut, a més considera que "han aparegut fractures entre ell i Junqueras, que sembla haver pres una línia més moderada sobre la independència".

The Guardian article eleccions

Le Figaro: "El xoc independentista"

El francès Le Figaro afirma que el bloc que formen les tres formacions independentistes del Parlament "han salvat la majoria", fent èmfasi al fet que "per primera vegada des del retorn de la democràcia a Espanya una força no nacionalista ha guanyat les eleccions".

Tot i la victòria pro independència, Le Figaro creu que no serà fàcil trobar la manera de governar recordant als seus lectors que el cap de llista de Junts per Catalunya és a Bèlgica amenaçat de detenció. 

Le Figaro proposa que "per salvar la majoria independentista, aquells que no podran ocupar les seves cadires, haurien de cedir els seus seients als següents de la seva llista", segons el rotatiu, si no ho fan així "se les hauran de veure amb les autoritats espanyoles".

21d eleccions lefigaro

Le Monde: "Puigdemont es vanta 'd'un resultat que ningú pot discutir'"

Le Monde, un dels diaris més importants de França, es pregunta si els independentistes han guanyat amb tranquil·litat, i per respondre, després de destacar que els tres partits independentistes sumen majoria, parla dels resultats de Ciutadans que han estat la força més votada.

le monde eleccions 21 D

Corriere della Sera: "Les eleccions, imposades als independentistes: són majoria"

A Itàlia, el Corriere della Sera titula destacant el caràcter imposat dels comicis a partir de l'article 155 i la majoria aconseguida pels independentistes. "Les tres forces independentistes mantenen el control del Parlament. El primer partit ha sigut Ciutadans, però sense opcions de liderar cap aliança". Així és com comença l'article del rotatiu italià que qualifica les eleccions de "vot rebel, abraçada d'orgull i reclam de dignitat".

Tot i que el Corriere tracta els resultats de forma optimista, recorda que Rajoy ha reiterat que "no canviarà res i que Barcelona serà administrada per Madrid fins que no hi hagi un govern que renunciï a qualsevol aspiració independentista".

portada corriere della sera eleccions

Der Spiegel: "Els independentistes guanyen les eleccions, i ara què?"

Finalment, el rotatiu alemany Der Spiegel es pregunta quin és el proper pas que faran les forces independentistes després d'haver guanyat els comicis d'aquest dijous. "Més de dos milions de catalans han demostrat que això de la independència s'ho prenen seriosament", explica el diari que al mateix temps subratlla que "fins i tot els catalans més moderats s'han aixecat contra Madrid".

der speigel eleccions