El retorn de Josep Miquel Arenas, també conegut com a Valtònyc, no ha deixat indiferent a ningú. La tornada del raper mallorquí ha sigut anunciat pels diferents mitjans nacionals i d'àmbit estatal, però també ho han fet alguns mitjans internacionals. I és que 6 anys a l'exili, amb un historial de constants victòries judicials, donen per molt, i més si es tracta d'un exiliat d'un estat membre de la Unió Europea. Només cal recordar com el cas de Valtònyc va fer que Bèlgica es veiés obligat a eliminar el delicte d'injúries a la corona, mentre que aquí a Espanya segueix vigent. La influència internacional del cas Valtònyc ha estat notable.

'Der Spiegel'

Un dels mitjans que parla sobre el seu cas és el mitjà alemany Der Spiegel, que explicat com Josep Miquel Arenas va ser condemnat a tres anys i mig de presó i que va exiliar-se a Bèlgica abans que la policia el detingués i l'enviés directament a la presó. “Espanya buscava el raper amb una ordre de detenció internacional. Tanmateix, la justícia belga va refusar la petició d’extradició espanyola”, diu, i explica com va ser l’arribada a Sineu: “No m’he sentit abandonat ni un sol dia”, recull el mitjà citat després de la prescripció dels delictes pel qual ha estat condemnat.

El mateix diari alemany també narra com organitzacions d'àmbit supraestatal, com Amnistia Internacional, van criticar la sentència de la justícia espanyola i asseguraven que "veien la sentència espanyola un atac a la llibertat d'expressió". Fins i tot fa un recull d'alguns dels versos pels quals va ser condemnat, així com alguns vídeos: “Que s’espantin com un policia al País Basc”. "També havia escrit, entre més coses, que polítics regionals "mereixen una bomba nuclear" i que "volem morts aquests porcs"", subratlla el diari. Tot i això, subratlla: “En la seva defensa, el músic va dir en el judici que el llenguatge del rap era ‘extrem, provocatiu, al·legòric i simbòlic’.

Altres mitjans

Uns altres mitjans que han parlat del cas Valtònyc és el diari 20 minuten amb el titular "Aquest raper va haver de fugir d'Espanya, ara ha tornat", mentre que el diari suís Zürichsee-Zeitung ho explica amb el titular: "El raper Valtònyc torna a Espanya anys després". 

El mitjà francès Le Parisien també en fa referència, però posa especial atenció amb les crítiques d'Amnistia Internacional cap a la justícia espanyola. De fet, subratllen que "van argumentar que s'havien vulnerat els seus drets a la llibertat d'expressió". També recull com "els intents d'Espanya que fos extradit es van topar amb la negativa de la justícia belga".