La nova República catalana encara no ha estat reconeguda per altres països, però sí que s'ha fet un lloc als quioscos de tot el món. Des d'Europa fins als Estats Units, passant per l'Amèrica Llatina, la declaració de la independència del Parlament de Catalunya ha obert les portades dels principals diaris del món. Entre els principals dubtes, com s'ho farà l'Estat espanyol per fer complir les seves ordres d'intervenció de les institucions catalanes. 

Als Estats Units, The New York Times obre la seva portada amb una fotografia de la concentració als afores del Parlament. "Espanya actua per acabar amb el full de ruta de la independència", titula el diari. En la seva crònica des de Barcelona, els periodistes Raphael Minder i Patrick Kingsley expliquen que "per primera primera vegada a la història democràtica d'Espanya, el govern central ha remogut les autoritats d'una de les regions autonòmiques del país i ha assumit el control administratiu, després que els parlamentaris catalans fessin el salt i votessin per independitzar-se". I contextualitzen: "Les aspiracions per tenir un Estat autònom han existit durant generacions, impulsades per divergències culturals, idiomàtiques i econòmiques, però durant l'últim mes han derivat en el que potser sigui la pitjor crisi constitucional des que Espanya va fer la transició a la democràcia el 1978". 

També des dels Estats Units, The Washington Post assegura avui que "Madrid exerceix poder en crisi". En la seva crònica, els periodistes sostenen que "no està clar com les noves eleccions silenciaran els anhels d'independència a Catalunya". Ben al contrari, adverteixen que una convocatòria electoral seria contraproduent pel Govern de Mariano Rajoy: "És possible que més catalans que mai vulguin separar-se de la mà dura d'Espanya".

Al Regne Unit, The Times també hi dedica la seva portada, on parla d'una Espanya "al límit". En la seva peça, el diari londinenc informa que, després de la declaració d'independència, Rajoy "va dir que cessaria tot el Govern, tancaria tots els ministeris a Barcelona, dissoldria l'assemblea regional i convocaria noves eleccions". Destaca que, pocs minuts després del seu anunci, un grup d'espanyolistes va irrompre als estudis de Catalunya Ràdio

També des de Londres, The Daily Telegraph destaca les "esquerdes" que aquests fets obren a la Unió Europea. "La decisió xocant de declarar la independència representa potencialment l'amenaça més gran a la unitat de la Unió Europea des del Brexit, i és possible que alimenti el suport als moviments separatistes a Irlanda, Escòcia i el País Basc", afirma el rotatiu, que afegeix que és "el primer cop que una regió dins d'un estat membre de la UE ha trencat del bloc". 

A Escòcia, The National saluda la independència catalana: "Hola Catalunya!". En aquesta línia, el diari afirma que "el Parlament català declara el naixement d'una nova república europea", però que Rajoy replica fent fora el govern català i convocant eleccions per desembre.

A França, Libération ho qualifica d'"el gran salt". En el subtítol assenyala que "després que el Parlament català hagi votat la independència aquest divendres, Madrid replicava suspenent l'autonomia de la regió, fent témer un greu període d'inestabilitat". A les pàgines interiors destaca el pols entre Barcelona i Madrid: "Mariano Rajoy invoca la sobirania de la llei, mentre que Carles Puigdemont defensa la sobirania del poble". 

També des de París, Le Figaro ho considera una "crisi històrica" per a Espanya. El rotatiu conservador francès subratlla que "després de la declaració d'independència del Parlament català, Madrid ha respost posant sota tutela la regió i anunciat que Carles Puigdemont serà perseguit per rebel·lió". També publica un perfil de Puigdemont, a qui descriu com a "ideòleg preparat per a qualsevol cosa per la independència" i "militant determinat de la causa independentista". 

Le Parisien va més enllà i considera que és "més que una crisi". En aquest sentit, el diari parisenc sosté que "el pols entre els independentistes catalans i el govern espanyol va endurir-se ahir", i que es tracta d'un "sisme polític" el resultat del qual és "incert". També dedica una peça a explicar el pes econòmic que representa Catalunya sobre el conjunt de l'Estat espanyol. 

A Alemanya, el Franfurter Allgemeine titula en portada que "Catalunya declara la independència". En la seva crònica, el diari relata que "el divendres, el Parlament català va votar a favor d'un procés de separació d'Espanya i la fundació d'un estat independent just abans de la decisió del Senat, però sense establir un cronograma", i que "milers de persones als carrers van aclamar això com a una declaració d'independència". 

A l'altra banda de l'Atlàntic, l'argentí La Nación parla d'una "Espanya en xoc". La periodista Silvia Pisani, des de Madrid, destaca que, després de la intervenció, el problema que tindrà l'Estat espanyol és per fer complir les seves ordres: "Mai Espanya en la seva història moderna ha viscut un desafiament institucional semblant. Un dels reptes que li espera ara és, justament, fer que a Barcelona s'acatin les mesures que va disposar Madrid. No està com ocorrerà això". 

També a l'Argentina, Clarín informa que "Madrid ha dissolt el Govern i el Parlament català per declarar-se independents". En la seva crònica, el diari editat a Buenos Aires destaca que Rajoy "els ha aplicat l'article 155 de la Constitució espanyol, rellevar el cap de la Policia regional i convocar eleccions anticipades per desembre". I afegeix: "Estats Units, Alemanya, França i també l'Argentina van rebutjar la proclama secessionista".

A Xile, El Mercurio afirma que "Catalunya declara la independència, i en resposta Rajoy destitueix el govern local i crida a eleccions el desembre". El diari més llegit del país explica que "a l'acció sense precedents s'hi va sumar una querella de la Fiscalia General contra Puigdemont que podria portar-lo a presó", i que "la comunitat internacional no va reconéixer la independència i va donar suport a la unitat del país".