Els mèdia internacionals de referència coincideixen en la seva anàlisi: sigui quin sigui el resultat de les eleccions del 21-D, la crisi demana negociacions, no només per constituir un govern i una majoria parlamentària sinó per resoldre la crisi entre Catalunya i Espanya. La majoria dels mèdia, incloses les agències, s’han estimat més escriure reportatges on fan parlar partidaris dels uns i dels altres i explicar què està en joc, aclarint que no es tracta d’un referèndum.

Per a l’agència de notícies britànica Reuters, els catalans estan “profundament dividits” i qualsevol resultat del 21-D deixarà “ben primes” les esperances de resoldre la pitjor crisi política d’Espanya en dècades”. Una victòria independentista "posaria en dubte la capacitat de Mariano Rajoy" de resoldre el conflicte.

L’agència nord-americana Associated Press no s’atreveix a tant. “Aquesta elecció decisiva difícilment trencarà l’amarg empat sobre la secessió, encara que cap dels dos bàndols guanyi una clara majoria, de manera que l’escenari que s’obre és el d’unes llargues i complicades negociacions per a formar el govern català”.

El diari que té una visió més pròpia és The New York Times. Per al seu corresponsal, les eleccions són “l’aposta de Mariano Rajoy perquè els votants castiguin els independentistes, que han promogut la pitjor crisi constitucional d’Espanya en dècades”, de manera que el president espanyol pugui retornar l’autogovern a una nova majoria unionista.

Ara bé, avança, “un resultat fracturat com el que indiquen les enquestes resultarà en un estancament, inclús encara que els independentistes no guanyin”.

Tots els mèdia internacionals recorden que aquestes eleccions s’han fet en condicions “molt anormals”, amb la Generalitat intervinguda pel govern espanyol i el rerefons de la repressió del referèndum de l’1 d’octubre i la fallida proclamació de la república catalana.

“L’aspecte més controvertit de la campanya ha estat que els líders dels principals partits independentistes no han estat a Catalunya”, rebla el diari nord-americà.

The Guardian, el diari progressista britànic, ho veu de la mateixa manera. “Pocs esperen [de les eleccions] un gran canvi en una regió que està dividida més o menys per la meitat en la qüestió de la independència”.

El Financial Times augura que sigui quin sigui el resultat, “el seguirà un període intens de negociacions per fer una coalició de govern i pocs analistes esperen que s’acabi l’impàs polític dels mesos recents”.

Una conclusió semblant l'ofereix el diari conservador londinenc The Times. “Els analistes prediuen que les eleccions resultaran en un impàs, que conduirà a negociacions llargues per fer un nou govern o fins i tot a la repetició d'eleccions. Oportunament, no s’espera que, si manté la majoria absoluta, l’independentisme intenti la separació d’Espanya un altre cop, sinó més aviat que provi d’arrencar converses amb el govern espanyol”.

El diari referent del centre-esquerra italià, La Repubblica, entrevista Lucio Caracciolo, director de la revista geopolítica italiana Limes. “Aquestes eleccions no solucionaran la qüestió catalana”, diu. Caracciolo té clar que “no es pot reemplaçar la política pel poder judicial, la policia i la constitució; la qüestió catalana no es pot resoldre amb un cop fort, sinó que s'ha de gestionar amb negociació i una obertura al compromís entre les parts”.