Per a moltes localitats catalanes i espanyoles aquest dilluns comença un nou canvi de fase en la desescalada pel coronavirus. A Catalunya les àrees sanitàries de Girona, Lleida i la Catalunya Central, més les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf, entren a la fase 1, mentre que Barcelona i l’àrea metropolitana estrenen una fase 0,5 que alleuja una mica les condicions de la fase 0. Així mateix l’illa de Formentera passa a la fase 2. Alhora, Madrid i bona part de Castella i Lleó es queden com Barcelona, mentre que gairebé tot l’Estat gaudeix de la fase 1.

Aquests canvis es destaquen en bona part dels diaris, especialment els catalans, però n’hi ha d’altres que prefereixen desfasar-se i optar per portades combatives amb motiu de les concentracions ultres que s’estan produint a Madrid i que ahir es van estendre a localitats madrilenyes com Pozuelo de Alarcón, Majadahonda o Galapagar, i ciutats com Valladolid, Burgos, Salamanca i Saragossa.

abc

L'ABC obre a tota plana amb un baròmetre que assegura que "La majoria creu que el govern espanyol actua amb criteris polítics", però el que més crida l’atenció en temps de coronavirus és la imatge, una manifestació plena de gent amb mascaretes i banderes espanyoles. Potser és l’efecte òptic, però la sensació és que no es respecta el distanciament social. En tot cas, el peu de foto vol i dol i assenyala que les protestes "s'escampen".

elmundo

No perd pistonada El Mundo, que també publica fotografia de manifestants espanyolistes sota el títol voluntariós "Les protestes contra el govern espanyol s’escampen per tot Espanya", on "tot Espanya" és, concretament, "altres punts d'Espanya" al text.

larazon

Pel que fa a La Razón, el tema de portada és una enquesta electoral: "El PP recull l’afartament: Casado empata amb Sánchez", i no es diu res de les mobilitzacions que suposadament van tenir lloc a "tot Espanya". Potser és que no n’hi va haver per a tant.

elpais

El País, al seu torn, opta per titular que "Les autonomies s’aprovisionen per afrontar futurs rebrots". Tampoc ni rastre de manifestacions espanyolistes en aquest canvi de fase.

elpuntavui

elperiodico

Pel que fa als diaris catalans, el canvi de fase centra les portades, amb fotografies de Sitges a El Punt Avui i El Periódico, amb els titulars, respectivament, "Les platges, pendents de les normes d’ús" i "Terrasses a punt a la costa del Garraf".

lavanguardia

araLa Vanguardia opta per "El govern espanyol rectifica i permet les rebaixes en tota la desescalada" i l’Ara assegura que "L’ús de mascareta serà obligatori als espais públics".