L'economista Santiago Niño Becerra ha fet una pregunta al president espanyol, Pedro Sánchez, després que el Banc d'Espanya li ha reclamat un pla "creïble" per consolidar les finances públiques. "No només a Europa, a Espanya es comença a parlar del tema: "Escolti, govern, tot el que ara està dient està molt bé, però què pensa fer demà per reduir el dèficit i el deute?", assenyala.

El Banc d'Espanya ha afirmat que aquest pla "creïble" no s'ha de dilatar en el temps i ha de començar a implementar-se després de la sortida de la crisi sanitària i econòmica. "Això és necessari per a limitar les vulnerabilitats que emanen des de les administracions públiques a la resta de sectors de l'economia i afavorir el creixement a llarg termini", destaca el document.

Niño Becerra

Així mateix, el Banc d'Espanya reconeix que en l'àmbit fiscal, la posada en marxa dels Fons Next Generation UE, que podrien finançar projectes d'inversió fins a 140.000 milions d'euros a Espanya en els pròxims sis anys, permetrà que la política fiscal mantingui un to expansiu.

El supervisor també recorda que el risc més gran per a les finances públiques segueix sent un retard en la solució a la crisi sanitària que doni lloc a "efectes més pronunciats i persistents sobre l'activitat econòmica".

Per la seva banda, Santiago Niño-Becerra ha assegurat que actualment cada espanyol deu 28.799 euros pel fet de ser-ho, a conseqüència de l'elevat deute públic de l'Estat. Això és independent del deute privat que pugui tenir cada espanyol.

"El deute públic d'Espanya ja arriba a l'1,366 bilions d'euros. És a dir, vostè, el seu fill, la seva neta, la seva àvia, el veí de sobre, l'amiga de l'ànima... cadascun d'ells, 28.799 euros (al marge del que cadascun de vostès degui)", ha indicat.

El deute de les administracions públiques espanyoles s'ha disparat en 18.000 milions d'euros al mes de març fins a arribar al 122% del PIB. Aquest fort desequilibri suma 165.000 milions des que va començar la crisi del coronavirus, cosa que ha portat al deute públic a assolir nivells que no es veien des del 1902, fins a un deute total d'1,366 bilions d'euros. Cal remuntar-se a més d'un segle enrere per trobar uns nivells de deute similars.