Les Corts Valencianes han debatut aquest dimecres una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) presentada per l'entitat Hablamos Español amb l'objectiu que el valencià deixi de ser llengua vehicular a l'ensenyament, un principi rector de l'actual escola valenciana que els autors de la iniciativa veuen una "aberració pedagògica". La proposta caurà per manca de suports, només el sí de Vox, ja que fins i tot el PP han votat en contra per una qüestió de forma, en considerar que, tal com estava plantejada la proposició, incompliria l'Estatut valencià o conté articles que escapen a les competències autonòmiques. Amb tot, els populars ja han avisat que treballen en una proposició de llei perquè hi hagi "llibertat educativa, en breu".

Sota el lema "Lliure elecció de llengua", l'associació que ha presentat la ILP reclama que estudiar en valencià sigui voluntari i no obligatori, a decisió de les famílies. "És immoral impedir a un nen estudiar en la seva llengua materna", ha afirmat la portaveu d'Hablamos Español, Gloria Lago, en la seva compareixença a les Corts. A més, segons ha argumentat Lago, d'acord amb la seva proposta de llei, els alumnes tindran "dret a l’exempció de cursar la matèria de valencià, amb sol·licitud prèvia a aquest efecte, en els municipis declarats de predomini d’ús del castellà".

El PP ja prepara la seva pròpia llei

Vox ha expressat el seu suport a la proposta, mentre que el PP no ho ha fet al·legant qüestions de forma. Amb tot, el diputat popular a les Corts Eduardo Dolón ha assegurat que defensen la "llibertat educativa" i que el seu grup està treballant ja en una proposició de llei perquè aquesta "arribi en breu a tots els valencians". Per la seva part, Hablamos Español ha assegurat que el PP "ha votat en contra de la llibertat d'elecció de llengua perquè estan preparant una llei perquè d'aquí a dos cursos s'estudiï Matemàtiques en espanyol" i els ha qualificat d'"estafa" a través d'un missatge a les xarxes socials. Segons aquesta associació, el PP prepara un model similar al de Galícia, "que impedeix que els alumnes estudiïn plenament en una llengua i en l’altra".

El PSPV i Compromís, en contra

Per la seva part, els diputats del Partit Socialista (PSPV) i de Compromís, que han estat els únics que han intervingut al ple en valencià, s'han mostrat en contra de la ILP. El socialista José Chulvi ha recriminat a la defensora de la proposició que oblida que el valencià és una llengua minoritzada i que no hi ha una "igualtat real" entre l'ús social del valencià i el castellà que justifiqui una norma que les equipari a l'escola. En aquest sentit, el portaveu del PSPV ha defensat l'escola com a espai d'integració que permet aprendre les dues llengües cooficials al País Valencià "després d'un silenci antic i molt llarg" i ha qualificat la ILP d'"estratègia de l'odi" i d'"ofegament del valencià".  La diputada de Compromís Nathalie Torres ha defensat la riquesa de tenir més d'una llengua i ha acusat l'associació de Lago de voler "fer retrocedir el País Valencià 50 anys".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!