Enmig del debat que aquest dilluns celebra el Tribunal Constitucional per resoldre els diversos recursos que hi ha al voltant de la tramitació parlamentària de la reforma del Codi Penal i del sistema d'elecció de magistrats d'aquest alt tribunal, el Senat tancava aquest dilluns a les 14 hores el termini per presentar esmenes parcials i a la totalitat a aquesta proposició de llei. El Partit Popular, Vox, Junts, Unió del Poble Navarrès i Ciutadans són els partits que han registrat esmenes a la totalitat als canvis introduïts, als quals cal sumar 55 esmenes parcials.

Pel que fa als partits de la dreta, PP, Vox, UPN i Ciutadans, coincideixen en els 'vetos' presentats en el registre de la Cambra Alta i carreguen contra el fons i la forma de la proposició de llei, incidint especialment en el fet que el tràmit s'hagi agilitzat i en qüestió d'una setmana hagi passat per les dues cambres legislatives. Per la seva banda, Junts fa una exposició de motius en aquesta esmena i apunta contra Esquerra Republicana, ja que, amb aquesta reforma, consideren que el partit encapçalat per Oriol Junqueras assumeix que "el referèndum de 2017 va ser un acte delictiu".

"Ofensa al poble espanyol"

En el seu escrit, el PP complementa els seus arguments per reclamar la retirada d'aquesta norma en el fet que es tracta d'una "ofensa inadmissible al poble espanyol i al Pacte de la Transició" el que fa referència als canvis per triar magistrats del Tribunal Constitucional amb el mandat caducat. "Legislar en frau de llei i contra els criteris dels lletrats del Congrés, que van advertir de l'antijuridicitat d'algunes esmenes, és un disbarat, un intent de liquidar l'estat de dret", afegeixen els populars. Segons Vox, la reforma del Codi Penal que planteja el govern espanyol és "un dels atropellaments més inadmissibles de la història del parlamentarisme espanyol" i volen advertir que això "anticipa una situació perversa" perquè són "amenaces serioses contra la unitat nacional" que "els membres socialistes i comunistes del govern espanyol, juntament amb els seus socis separatistes, volen realitzar".

Finalment, Ciutadans s'empara en declaracions del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per argumentar la presentació d'aquest veto: segons la formació taronja, el republicà es vanta del fet que "aquesta reforma penal farà més difícil perseguir l'independentisme". "És una burla parlar de desinflamació quan tots els condemnats no han renunciat a la unilateralitat i han declarat que tornaran a intentar-ho", subratllen. Vox i UPN només s'han limitat a presentar esmenes a la totalitat, mentre que el PP també ha registrat 25 esmenes parcials. Les altres 30 corresponen a 16 de Junts, 13 de Ciutadans i una de Más Madrid.