El Partit Popular i Vox fracassen en el seu intent de nomenar filla adoptiva de Mallorca la princesa Elionor. La iniciativa estava impulsada per la formació d'extrema dreta i secundada pels populars, que van anunciar que votarien la proposta “amb molt d'orgull”. Tanmateix, el ple del Consell de Mallorca ha rebutjat la proposta amb els vots en contra de Més per Mallorca, les abstencions del PI- Proposta per les Illes i el PSIB i els vots a favor de PP i Vox. La proposta que s'ha debatut aquest dijous i on s'han sentit acusacions de "bloqueig" a les iniciatives i d'"instrumentalització de la corona", necessitava el suport de tres quartes parts del ple insular i ha obtingut 18 vots a favor, 4 en contra i 11 abstencions, així doncs, ha quedat rebutjada. 

Proposta rebutjada

El president de la Hermandad Nacional Monárquica de España en Baleares, José Fernández, diu que la proposta de nomenar la princesa Elionor filla adoptiva ha sorgit "exclusivament" de la seva federació. En aquest sentit, ha apuntat que tot i que la proposta va ser de Vox a l'octubre qui ha treballat per ella ha estat la Hermandad. Per la seva banda, el portaveu adjunt de Vox, David Gil, ha defensat que Elionor "a través de la seva tasca" ha enfortit "els llaços entre Mallorca i la Corona" contribuint significativament al benestar i a l'orgull de la societat" de l'illa. Els de Santiago Abascal han defensat que el compromís d'Elionor amb la joventut de l'illa ha inspirat "les futures generacions a aconseguir les seves més altes aspiracions". Pel que fa a l'abstenció del PSIB, Gil ha criticat que és un fet que demostra "la seva hipocresia" i que el rebuig a la proposta "no és un simple desacord sinó una manifestació amb el seu compromís amb la fragmentació del país". De la mateixa manera que ha criticat la incoherència del PI per la seva "incoherència en abstenir-se".

Els populars de Mallorca, que també han votat a favor, han assegurat que la proposta comptava amb els suports suficients. La portaveu Núria Riera ha afirmat que darrere dels arguments i "excuses" de l'oposició hi ha "motius polítics". "Al PSIB només li interessa la família reial quan pot treure rèdit polític", ha afegit. Abans de la votació, el president del Consell, Llorenç Galmés, ha demanat al PSIB que "recapaciti" i voti a favor del nomenament i ha insistit que els socialistes s'havien "compromès" a donar suport al nomenament.

Crítiques de l'oposició

Els grups del Consell que no han votat a favor de la iniciativa han criticat la falta de consens assegurant que "sempre hi ha hagut consens en els honors i distincions". El portaveu del PI, Toni Salas, ha retret a l'equip de govern per "les formes" en les quals s'ha presentat la moció. En la mateixa línia s'ha manifestat la portaveu socialista, Catalina Cladera, que ha subratllat que "si no hi ha acord en la junta de portaveus, es porta al ple". A més, ha afirmat que les distincions d'aquesta mena han de venir de manera institucional i, en aquest cas, un partit polític "l'ha segrestat i filtrat a la premsa". Segons Salas, Vox busca desgastar el contrari. "No els interessa fer un homenatge, sinó crear conflicte i desgastar l'oponent quan no han fet les coses bé", ha criticat. En aquesta línia, Cladera ha remarcat que les distincions "no s'imposen" sinó que es busca un consens.

L'oposició ha demanat que es retiri aquest punt de l'ordre del dia, perquè no hi ha consens. "És responsabilitat del president del Consell", ha dit la socialista, lamentant que "fa mal a la Corona i a la resta de premiats que quedaran en l'ombra". El portaveu de Més per Mallorca, Jaume Alzamora, únic partit que ha votat en contra, ha considerat que aquest nomenament vulnera el reglament de distincions, justificant que "no és cap mèrit passar les vacances a Mallorca". Així mateix, Alzamora ha criticat la "instrumentalització" de la proposta que "ha presentat Vox i el PP li ha anat darrere". "És una disputa política i no un intent de consens", ha criticat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!