Tots els grups parlamentaris excepte el PP han exigit a Daniel De Alfonso, director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, que dimiteixi del seu càrrec. Ho han fet durant la reunió de la comissió d'Afers Institucionals convocada d'urgència aquest matí al Parlament, després de la filtració de converses entre De Alfonso i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, on conspiraven per buscar acusacions contra CDC i ERC.

Santi Rodriguez, diputat del PP, ha rebut a De Alfonso amb un "benvingut a la campanya electoral", atribuint les filtracions a una decisió amb l'objectiu de beneficiar determinats partits. El PP ha equiparat la compareixença d'avui amb un "judici sumaríssim", i ha al·legat que alguns grups "ja tenien la sentència clara" fins i tot abans de la seva intervenció.

El PP assegura que no hi ha motius per demanar la revocació de De Alfonso i l'única cosa que li han demanat és que faci pública la seva agenda de reunions, com aquest mateix havia proposat. 

JxSí: "És un atac a l'independentisme i a la democràcia"

David Bonvehí, diputat de JxSí, ha demanat un país on "els ministres no persegueixin la gent que no pensa com ells i on no puguin inventar-se històries". "Les clavegueres de l'Estat fan guerra bruta contra els partits que aposten per la independència", ha afirmat, mentre afegia que "no només és un atac a l'independentisme sinó també a la democràcia". 

Després de la intervenció del director de l'OAC, ha opinat que De Alfonso "ha perdut tota mena de credibilitat" amb les seves paraules i que, "si s'estima l'OAC com nosaltres la respectem", és necessari que dimiteixi.

C's: "Ha intentat justificar l'injustificable"

La líder de C's al Parlament, Inés Arrimadas, ha instat el director de l'oficina Antifrau, a "estirar la manta" sense esperar a "ser revocat" per fer públic els indicis o acusacions que tingui. En el torn de rèplica, ha acusat De Alfonso de comportar-se "com un home ferit i acorralat", en intentar atacar els grups parlamentaris i "justificar l'injustificable".

"Avui serà el final d'una etapa" en què hi ha hagut un ús de les institucions públiques i intents de tapar "la corrupció amb ideologies", ha sentenciat la diputada.

PSC: "No pot continuar ni un minut més"

El socialista Ferran Pedret ha apuntat que "el que vostè suggereix és pitjor que el que el ministre pretenia fer", diu Pedret, rellegint el fragment de les gravacions on De Alfonso diu que "faria més pupa". El diputat del PSC li ha retret que hi hagi "un ells i un nosaltres" i, com C's, també l'ha l'animat a "estirar la manta".

El socialista ha recordat que, en el cas que De Alfonso fos cessat, ocuparia la direcció qui ara és director adjunt de l'oficina i que "no s'acaba el món". Després de la intervenció, ha assegurat que el to que ha utilitzat en director en la compareixença demostra que "no és la persona idònia" per estar davant l'OAC i, per tant, "no pot seguir-hi ni un minut més". 

CSQP: "Cessament fulminant"

Josep Lluís Rabell, líder de CSQP, assegura que en un altre país aquestes filtracions haurien implicat dimissions en bloc i una caiguda del govern. Ha acusat Jorge Fernández Díaz de "provocador" i no s'ha mostrat sorprès per aquests fets tenint en compte "la trajectòria i les actituds predemocràtiques" del ministre. 

El diputat ha comparat el to de De Alfonso amb el del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, al Congrés quan hi va haver la polèmica sobre les declaracions de renda. Finalment, ha demanat un cessament "fulminant" o una dimissió per responsabilitat política.

CUP: "Fernández Diaz és pura claveguera"

Anna Gabriel, diputada de la CUP, ha estat més dura amb Jorge Fernández Díaz que amb Daniel de Alfonso. Ha titllat l'actitud del director de l'OAC de "menyspreu a la democràcia i a les seves institucions", utilitzant-les per servir els "interessos de classe i d'Estat".

Gabriel ha avisat que s'està "privatitzant la guerra bruta" amb la presència de policies vinculats a grans empreses, com el grup Planeta, que apareix a les gravacions, i ha demanat investigar "lobbies extorsionadors".

Gabriel ha criticat l'actitud "xulesca típica de segons quines castes de l'Estat" i també l'ha acusat de voler "impregnar-se del valors de la CUP" en la lluita contra la corrupció, cosa al seu entendre inacceptable. A més, ha carregat contra Fernández Díaz assegurant que "és un perill públic, és pura claveguera" i, en països democràtics, "ja hauria caigut el govern sencer".