El Consell de Menorca, governat pel Partit Popular, s'ha fet enrere després de la darrera polèmica decisió. Fa uns dies, en una nova mostra de catalanofòbia a les Illes Balears, la màxima autoritat governamental insular havia decidit substituir la Fira del Llibre en Català per una mostra d'autors menorquins. La intenció era esborrar així el requisit lingüístic i permetre que hi participessin també autors menorquins que escriuen en castellà. En paraules del conseller de Cultura, el popular Joan Pons Torres, la decisió responia al fet que s'havia "detectat que hi ha molts menorquins que parlen castellà i tenen la mateixa importància que la resta”, i havia insistit que la voluntat d’incloure llibres en castellà era per fer créixer la fira.

L'allau de crítiques, però, ha obligat el PP a fer-se enrere. El departament de Cultura del Consell de Menorca i els representants de les llibreries de l'illa han acordat celebrar dues fires diferenciades. Una serà la Fira del Llibre en Català, que mantindrà les seves particularitats com fins ara i que, per tant, podrà celebrar la seva XVIII edició el 25 de novembre en total normalitat, essent així una mostra fidel del contingut narratiu en català insular. I l'altra serà un esdeveniment de nova creació, la Fira del Llibre de Menorca, que no tindrà lloc fins al mes de gener, durant les festivitats de Sant Antoni, i en què no existirà el requisit lingüístic.

La rectificació ha estat "una molt bona notícia" per a Menorca, segons el conseller Joan Pons Torres, ja que significa que es mantindrà la fira catalana "tal com es feia fins ara". A més, continuarà tenint com a objectiu promocionar la llengua catalana a través de la literatura, promovent especialment els autors i les publicacions de Menorca en aquesta llengua, així com creant ponts d'escriptors i editorials de la resta del territori lingüístic català. Mentrestant, la Fira del Llibre de Menorca es dissenyarà com una iniciativa per promoure publicacions de Menorca, sense valorar la llengua.

Allau de crítiques

La decisió no original no va ser ben rebuda pels llibreters menorquins, que s'hi van mostrar en contra i van anunciar que no hi participaran. "Les llibreries de Menorca no estem d’acord a substituir la Fira del Llibre en Català per una altra fira amb un enfocament diferent; al contrari, volem treballar per millorar-la i reforçar-la", van apuntar. En una carta conjunta van explicar que, després de la decisió "unilateral" del conseller, van decidir no participar-hi. A la missiva detallaven que el conseller de cultura els havia comentat la intenció que la fira canviés de nom i passés a anomenar-se 'Fira del Llibre de Menorca', amb llibres en català, castellà i més llengües, i que ells van expressar-hi sorpresa i desacord. El conseller els va dir que s'ho pensaria i que els faria una proposta, però finalment no va ser així. Més per Menorca i Esquerra Unida també van carregar contra la mostra de catalanofòbia del govern de PP i Vox. La pressió ha acabat fent claudicar el conseller popular.