El PP al País Valencià fa anys que ha fet de la llengua un camp de batalla. Ara que els populars han tornat a la Generalitat valenciana, de la mà de la formació d'extrema dreta Vox, el valencià està en el punt de mira. Concretament, l'últim projecte de l'Executiu de Carlos Mazón és descatalanitzar el valencià. A tal fi, el conseller d'Educació, José Antoni Rovira, ha presentat a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) l'esborrany de la seva proposta de nous criteris lingüístics de l'administració de la Generalitat. Els nous criteris tenen com a objectiu "apropar" el valencià que es "parla al carrer" i que aquest estigui menys "catalanitzat". "L'objectiu és valencianitzar el valencià de l'administració i adaptar-lo a la manera com els valencians utilitzen el valencià. I punt, poc més", ha sentenciat Rovira. 

La catalanitat del valencià no només és una preocupació per al PP i Vox al País Valencià, sinó que els serveix com a arma llancívola contra els seus predecessors. Rovira ha retret que durant els vuit anys de "govern del Botànic", en referència a la coalició del PSPV i Compromís, la llengua es va catalanitzar

La proposta presentada pel govern valencià a l'AVL no implica esborrar els criteris lingüístics anteriors, sinó que es presenten com una ampliació de les fórmules que es consideraran correctes. La responsable de l'Acadèmia, Verònica Cantó, ha explicat que estudiaran "amb atenció" aquests criteris i emetran un informe amb els suggeriments que considerin convenients. Tanmateix, ha recordat que aquests criteris "són el llibre d'estil de la Generalitat". 

Què vol dir valencianitzar el valencià?

Entre les propostes del PP per valencianitzar el valencià es troba permetre l'ús de l'article neutre lo en escrits poc formals i comunicacions orals. Rovira ha considerat que lo "ha estat proscrit per la normativa gramatical per considerar que era un calc del castellà", encara que remarca que en escrits formals convé solucions "més consolidades". També proposen la forma vos tant davant com darrere dels verbs als textos administratius i la preposició per a amb complements que indiquin finalitat.  A més, la proposta de nous criteris inclou un apartat per a la toponímia, les abreviacions o l'ús de majúscules i minúscules, entre altres aspectes de "la llengua que es vol que sigui de l'Administració a tots els espais". 

Vox i els accents a l'Ajuntament de València 

Mentre que des de la Generalitat els populars afirmen que volen apropar el valencià, el seu soci a l'Ajuntament de València no en vol veure cap rastre. Vox va protagonitzar fa dies una escena sorprenent contra el valencià. El portaveu de Vox a l'Ajuntament de València, Juanma Badenas, va decidir tapar amb una bandera d'Espanya l'accent del nom València que hi ha a la sala de premsa del consistori per amagar-lo. Va exigir a la batllessa, María José Català, que complís la mesura adoptada i fes servir el nom en castellà de la ciutat, tant en escrits com en comunicacions oficials.