Després de mesos liderant les enquestes electorals, el Partit Popular es comença a desinflar abans d'arribar als comicis. Les disputes internes i la radicalització d'algunes postures estan passant factura. L'enquesta de Sigma Dos per a El Mundo, mostra com, malgrat que serien la primera força parlamentària, ho serien amb molts menys diputats dels que se'ls augurava fa només uns mesos. El partit de Pablo Casado aconseguiria 118 representants, 29 més que en l'actualitat. 

Els populars es poden desinflar, però Vox no fa més que consolidar-se. Així que, tot i la punxada del PP la dreta espanyola assoliria la majoria absoluta. La formació d'Abascal s'està convertint en la impulsora de la dreta gràcies al seu creixement continuat. Segons el sondeig, si ara tinguessin lloc les eleccions generals, la formació d'extrema dreta obtindria 58 diputats, 6 més que l'any 2019. Es tracta del 16,6% dels vots i reafirmaria com a tercera força parlamentària. 

Segons El Mundo, Vox es pot consolidar com a tercera força i fins i tot créixer gràcies justament al descens dels populars, ja que la formació d'extrema dreta està capitalitzant els vots dels electors desencantats amb el rumb del PP. 

En tota aquesta equació Ciutadans passa a ser irrellevant completament, perquè com se'ls porta pronosticant des de fa mesos, perdrien la majoria dels seus escons. Concretament, passarien de tenir-ne 10 a només un diputat. 

Captura de pantalla 2022 01 03 a les 6.45.47Font: El Mundo

L'esquerra espanyola aguanta l'embat

Mentre Casado va reculant en les enquestes que li pintaven tot a favor, l'esquerra espanyola recupera posicions a les enquestes després de desplomar-se. El cas més clar és el dels socialistes. Després que diversos sondejos els situessin per sota dels 100 escons, la formació de Pedro Sánchez ha anat recuperant posicions a pocs a poc. Actualment, perdrien un bon grapat de diputats en comparacions amb els escons que van aconseguir en les eleccions de 2019. Concretament, els socialistes passarien de 120 escons a 102. A priori pot semblar un mal resultat, però en conjunt, es pot observar com el PSOE va recuperant posicions als sondejos. 

En el cas del seu soci de govern, Unidas Podemos, els resultats també serien inferiors als que tenen ara, tanmateix, han frenat el seu descens a les enquestes. La formació morada tindria 25 diputats, 10 menys que el 2019. Serien la quarta força parlamentària amb el 10% del vot. 

La formació de l'esquerra espanyola que millor sortiria parada d'uns comicis seria Más País. El partit d'Íñigo Errejón doblaria el seu resultat, passant de 3 diputats a 6 i concentrant un 3,1% del total dels vots. 

Més diversitat 

Una nova realitat en la vida parlamentària espanyola continua sent la diversitat entre partits regionals. Una tendència que es mantindria en unes possibles eleccions generals. Partits com ERC o Junts no només tornarien a assolir representants, sinó que obtindrien uns resultats molt similars als de les darreres eleccions amb 12 i 8 diputats, respectivament. 

 

 

Imatge principal: El líder del Partit Popular, Pablo Casado, durant una sessió plenaria del Congrés dels Diputats / Europa Press