El Partit Popular presentarà una iniciativa al Parlament per ampliar l'ús del castellà a l'escola catalana i garantir així la "llibertat dels pares" i les sentències del Tribunal Suprem i el Constitucional, on s'avalava una quota mínima del 25% de castellà. Ho ha informat aquest dilluns el portaveu de comunicació Pablo Casado sense concretar quina forma prendria la proposta, ja que ha assenyalat el líder català Xavier García Albiol per a més detalls. El PP manté així viva la batalla amb Ciutadans per l'idioma, encetada divendres pel govern espanyol.

La iniciativa té a veure amb la regulació legislativa a Catalunya (LEC); és a dir, l'àmbit autonòmic, segons ha aclarit més tard Casado, qui espera que es pugui debatre un cop s'aixequi el 155. La qüestió és que les forces constitucionalistes no tenen majoria a la cambra catalana, ni tan sols sumant Catalunya En Comú, PP, PSC i Cs, però els populars pensen que això no hauria de ser impediment per presentar mesures que fomentin un debat d'aquestes característiques. 

Tanmateix, la proposta no hauria de ser amb perjudici de la intervenció de la Generalitat i el 155, mitjançant el qual l'executiu de Mariano Rajoy pretén fer complir les sentències sobre l'ús del castellà –tot i que el portaveu d'Educació Íñigo Méndez de Vigo va afirmar que no sabia com ho farien–. Així ho ha exposat el portaveu, qui ha dit que era la forma de "restituir la legalitat en el sistema educatiu". 

En tercer lloc, el portaveu del PP ha recordat que la LOMCE era una altra via estatal per garantir que els pares poguessin triar l'idioma d'escolarització. La crítica dels populars ha estat contundent contra els grups del Congrés, i en concret, de Ciutadans, perquè es va instar a derogar la llei en dues ocasions per votació a la cambra. "No és important la llengua que parlin els nostres nens, o no només, sinó els coneixements que s'acreditin” al final de l'escolarització, ha exposat el dirigent popular per defensar una legislació que tantes polèmiques ha atiat.

En darrer lloc, Casado ha ironitzat sobre que parlar dels polítics independentistes començava a assemblar-se a una "crònica de viatges", preguntat sobre l'estança de la cupaire Anna Gabriel a Suïssa i si això aniria en detriment que assistís al Suprem a declarar –i en una al·lusió indirecta a Carles Puigdemont.