És un argument curiós el que ha utilitzat aquest dijous el vicesecretari d’organització del PP, Miguel Tellado, per oposar-se a la proposta de Yolanda Díaz de permetre parlar en català, basc o gallec al Congrés dels Diputats. “No és una demanda dels espanyols” parlar a la cambra baixa en altres llengües que no siguin l’espanyol, ha manifestat. També ha fet ús del clàssic argument que “les llengües estan per comunicar-nos i no per enfrontar-nos” per llavors dir que al Senat ja es pot fer ús d’aquestes tres llengües, però que fins ara no se n’ha fet l’ús que s’esperava.

“És una cortina de fum” de Yolanda Díaz, ha manifestat, per fomentar “debats estèrils que poden dividir la societat entre uns i altres en comptes de parlar de la governabilitat del país”, ha assenyalat el popular. Així, ha afirmat que no té la intenció de caure a la “trampa” de la líder de Sumar, que segons ell ha impulsat aquesta idea per no parlar “dels problemes interns del seu propi partit”. Ha fet d’aquesta manera referència a la revolta anunciada per Podemos si els morats no tenen càrrecs de poder en una coalició entre el PSOE i Sumar. Han, fins i tot, amenaçat amb no respectar la disciplina de vot.

Així, Tellado ha opinat que la també vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions ha posat sobre la taula un tema “que no preocupa a la gent del carrer” per deixar de parlar de la “derrota” de Pedro Sánchez a les eleccions generals del 23-J. “Tenim un president del govern en funcions que ha perdut les eleccions”, ha lamentat”, i ha criticat el “molt mal perdre” del PSOE per demanar que es revisin els vots nuls de Madrid.

Aquest dimecres, Yolanda Díaz va oferir a Junts per Catalunya i Esquerra Republicana poder parlar català, basc i gallec al Congrés dels Diputats a canvi de permetre que la Mesa de la cambra baixa estigui dominada pel bloc progressista. “Des de Sumar pensem que a les cambres s’ha de propiciar una reforma del seu reglament per poder expressar-nos-hi en les llengües cooficials”, va manifestar, per reivindicar que cal fer “avenços” en el parlamentarisme espanyol per tal que Espanya comenci a fer mostres de la seva “pluralitat”.

“Ho sotmetrem a debat”, va prometre la vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions, que es va mostrar confiada a poder comptar amb el suport del PSOE en aquesta iniciativa. “Ja s’hauria d’haver reformat fa molt de temps”, va indicar. Cal recordar que aquesta és una demanda històrica dels diputats nacionalistes catalans, bascos i gallecs, però que mai s’ha complert tot i les bones intencions manifestades pels socialistes. En una entrevista a TVE, la també ministra de Treball ha reivindicat que ella és gallega, i que per això té sentit que ella mateixa defensi aquesta iniciativa.