Com era d'esperar, el PP s'ha oposat al candidat proposat pel PSOE, Miguel Ángel Oliver, per presidir l'Agència EFE, després que el govern espanyol fes cessar Gabriela Cañas, qui ocupava el càrrec des de maig del 2020. Els populars, fins i tot, han anat més enllà i han presentat una proposició no de llei que insta l'executiu a impulsar una reforma legal perquè el president de l'agència pública d'informació no tingui vincles polítics i sigui elegit pel Congrés, establint una fórmula semblant a la de RTVE. "Ni EFE ni RTVE poden tenir un Tezanos al capdavant, ja que la seva credibilitat com a canals informatius quedaria compromesa", han indicat fonts del PP, en al·lusió al president del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), la gestió del qual ha estat durament criticada pel partit d'Alberto Núñez Feijóo els darrers anys.

En concret, la proposta del PP defensa que la persona designada no hagi ocupat càrrecs de responsabilitat política durant els darrers cinc anys. Així, el candidat del PSOE no seria una opció, ja que va ser secretari d'Estat de Comunicació entre juny de 2018 i juliol de 2021, amb un destacat paper durant la pandèmia. Precisament, els populars han demanat a l'executiu que "reconsideri" el seu nomenament, apuntant que s'han d'evitar "comissaris polítics" al capdavant dels mitjans de comunicació públics.

El PP també ha argumentat que el prestigi de l'Agència EFE "ja es va veure compromesa quan al seu president se'l va fer cessar per negar-se a acatar les ordres de la Moncloa", en referència de Fernando Garea, qui va ser destituït pel govern de Pedro Sánchez el 2020 quan Miguel Ángel Oliver era secretari d'Estat de Comunicació. "Ara, la proposta de Pedro Sánchez és posar al capdavant de l'agència a qui donava aquestes ordres aleshores", han assenyalat.

El PP ha insistit en la vinculació política entre Oliver i els socialistes i ha recordat que "va ser candidat del PSOE a les eleccions autonòmiques del 2019, acompanyant a la seva llista Ángel Gabilondo a la Comunitat de Madrid". "És, per tant, una persona més compromesa amb les sigles del PSOE que amb el pluralisme informatiu", han afegit. 

La proposta del PP: aprovació per majoria reforçada

En el text de la proposició no de llei, que recull Europa Press, el PP afirma que, per "garantir la neutralitat", insta el govern de Pedro Sánchez a impulsar una reforma legal perquè el candidat proposat per presidir l'Agència EFE no hagi "ostentat els últims cinc anys càrrec electe, ni hagi estat membre del govern o dels consells de govern de les comunitats autònomes". De la mateixa manera, apunta que el president de l'agència pública d'informació no pot ser "titular de secretaries d'estat o qualsevol altre alt càrrec, ni haver ostentat cap càrrec orgànic en un partit polític, valorant-se especialment la seva professionalitat i independència". 

Pel que fa a l'elecció, el PP afegeix que "el dictamen sobre la idoneïtat i avaluació de l'existència o no de conflicte d'interessos per al càrrec que hagi d'elaborar la Comissió Constitucional, després de l'oportuna compareixença del candidat, s'elevi al Ple de la Cambra per a la seva aprovació per una majoria reforçada".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!