La llei d'habitatge estatal ni tan sols s'ha aprovat encara. És simplement un compromís que han assolit el PSOE i Unidas Podemos en el marc de la negociació dels pressupostos de l'Estat. De fet, el mateix compromís que van aconseguir l'any passat en el mateix context, i que no han aconseguit tirar endavant. Malgrat tot, des de la dreta ja amenacen. En primer lloc, de no aplicar-la en aquells territoris on governen. En segon lloc, de portar-la davant del Tribunal Constitucional, com han fet amb tantes altres normes estatals o autonòmiques. En el punt de mira, la regulació dels preus dels lloguers abusius.

En aquests termes s'ha expressat Pablo Casado l'endemà d'anunciar-se l'acord. En una entrevista a Telecinco aquest dimecres, el líder estatal del PP ha defensat que estan "a favor de la llibertat de cada persona de fer el que li doni la gana amb allò que és seu, sense que vingui el govern a dir-te què has de fer amb el teu pis, que t'has guanyat treballant tota la vida". En aquest sentit, el cap de l'oposició ha assegurat que "no s'aplicarà" a les comunitats que governa el PP en la part de "dir a quant has de treure el teu pis en lloguer" ni en la part que "si el tens buit pot pujar l'IBI un 150%". I ha advertit que ho portaran al Tribunal Constitucional, "que és el que vam fer amb una llei semblant de la Generalitat de Catalunya". En realitat, la va fer el Parlament de Catalunya a través d'una iniciativa legislativa popular.

En la mateixa línia s'ha pronunciat Begoña Villacís, de Ciutadans i vicealcaldessa de la ciutat de Madrid. "Spoiler: Madrid no aplicarà la llei intervencionista del govern espanyol", ha assegurat Villacís a les seves xarxes socials. La política municipal ha sostingut que "la seguretat jurídica que oferim farà que continuem sent el refugi de la inversió estrangera" i "serem més competitius encara". I s'ha dirigit al president valencià Ximo Puig o al portaveu republicà Gabriel Rufián: "Madrid fa dumping immobiliari! I ens serà exactament igual". Es dona la casualitat que Begoña Villacís disposa de sis habitatges en propietat, quatre dels quals a la capital espanyola, segons la seva última declaració de béns.

L'acord de PSOE i Podemos

Encara no se sap quan arribarà al Consell de Ministres. Serà "en les pròximes setmanes", sense més concreció. Però ahir el PSOE i Unidas Podemos van pactar una llei d'habitatge estatal, que inclourà la regulació de preus del lloguer per fer-los baixar. La norma diferenciarà entre petits i grans propietaris (a partir dels deu habitatges). Pel que fa als petits propietaris, el text establirà la congelació de preus i incentius fiscals —de fins al 90% per a la reducció de preus del lloguer. Per als grans tenidors, es contempla la retirada de privilegis fiscals. La llei també diferenciarà les persones físiques de les persones jurídiques. Aquestes últimes tindran l'obligació de rebaixar el preu. En el cas dels particulars amb més de deu habitatges, podran accedir a les bonificacions fiscals, però si s'aplica la rebaixa a tots els seus immobles. Tot plegat, a l'espera que s'aprovi en Consell de Ministres i es faci pública tota la lletra petita.