El Partit Popular ha quantificat en 35'1 milions d'euros la xifra a restar a Euskadi dels pressupostos generals de l'Estat —que ascendien a 540 milions d'euros— després que el PNB decidís votar a favor de la moció de censura del ja president del govern espanyol Pedro Sánchez per destronar Mariano Rajoy. Els PGE es debaten aquesta tarda a la cambra alta, on la ministra d'Hisenda María Jesús Montero ha denunciat "l'autoesmena" del PP, per bé que ha advocat per l'aprovació d'uns comptes que no són els del PSOE, però així ho va prometre Sánchez als jeltzales.

"No defensaré aquests comptes públics, no són els que hagués elaborat el govern socialista, els hem criticat, però en la data en què ens trobem és necessari i important continuar amb aquests PGE perquè la nostra mirada ja ha d'estar posada en l'elaboració dels comptes de 2019 ", ha explicat Montero, qui ha aixecat les crítiques de la bancada popular  i ha apuntat que disposa de poques setmanes per a l'elaboració del sostre de despesa de l'any vinent. En aquest sentit, la ministra ha dit que Sánchez no presentava ja uns comptes nous perquè només estarien en vigor dos mesos.

El fet és que la titular d'Hisenda ha criticat el "despropòsit" que el PP hagi esmenat els seus propis comptes, segons es dedueix, com a forma de revenja amb els bascos per haver fet fora Rajoy amb els vots de PSOE, Unidos Podemos, PDeCAT, ERC, EH Bildu i PNB, el passat 1 de juny amb la moció de censura.

El fet és que els populars ja han elaborat una bateria d'esmenes per presentar al Senat i fonts del partit expliquen que l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha treballat en les esmenes i que no tocaran en cap cas les infraestructures previstes per al País Basc.

El total d'esmenes del Grup Popular registrades a la cambra alta suposa 49 esmenes parcials als PGE per al 2018, de les quals 19 afecten partides dirigides al País Basc.

La major partida que ha registrat el PP suposa la baixa de 26,6 milions d'euros associats al Servei Basc d'Ocupació, al costat d'altres 5,5 milions de l'ens públic per a emmagatzematge elèctric (Fidetec).

Així mateix, una altra de les modificacions incloses pels populars en els seus propis comptes afecten el Centre d'Investigació Basc (Biscay Marine Energy Platform), amb la baixa d'altres 3 milions d'euros.

En canvi, els populars han registrat desenes d'esmenes dirigides a incrementar partides en matèria d'aigua i regadiu, l'alta velocitat a Aragó o la connexió del túnel de Canfranc, així com alguns canvis dirigits als productors d'energia alternativa, entre altres.