El Partit Popular ha hagut de sortir aquest dijous a matisar la seva proposta d’il·legalitzar partits independentistes, presentada dimecres com a resposta a la llei d’amnistia. El portaveu del grup popular al Congrés, Miguel Tellado, ha assegurat que el seu partit “no inventa res” amb la proposta de dissoldre partits polítics que promoguin referèndums il·legals i ha assenyalat que “a Espanya no es pot perseguir un partit per les idees que defensa”. De fet, com ha explicat, el Codi Penal ja contempla la condemna de dissolució si es cometen determinats delictes i ha afegit que la iniciativa del PP es diferencia de les de Vox perquè les de Santiago Abascal pretenen la il·legalització d’aquests partits sense vincular-la a la comissió de cap delicte.

La proposta del PP, registrada com a esmena a la totalitat com a text alternatiu a la llei d’amnistia, consisteix en una reforma del Codi Penal que suposi la creació d’un nou capítol referit a delictes que han batejat com de “deslleialtat constitucional”. Tellado ha dit que el mateix Tribunal Suprem va alertar que l’eliminació del delicte de sedició i “l’abaratiment de les penes per malversació, suposaven una manca de protecció de l’estat de dret i que això és el que el PP vol arreglar amb la creació d’aquests nous tipus delictius.

Perseguir declaracions d'independència i referèndums

Els de Feijóo plantegen penar determinades conductes com els intents d’una nova declaració d’independència o la convocatòria de referèndums il·legals, un delicte aquest últim que segons ha recordat el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, volia recuperar “fins al 2020”, informa l’agència Europa Press. En aquest context, Tellado ha recalcat que a Espanya "no es persegueix ningú pels seus ideals, sinó que pels seus actes, si aquests són delictius" i que el que busca el seu partit amb aquesta iniciativa és "rearmar l'Estat davant d'una possible amenaça per part de partits que vulguin tirar endavant processos secessionistes o d'independència", com, a parer seu, tornaran a intentar Junts i ERC.

Així, Tellado ha diferenciat la seva proposta de la que propugna Vox quan demana la il·legalització dels partits independentistes. "Les propostes de Vox són diferents de les que fa el Partit Popular. Vox es referia a la llei de partits i nosaltres estem parlant de tipificar un delicte dins del Codi Penal", ha afegit. En aquest punt, Tellado ha reiterat que “a Espanya no es pot perseguir un partit per les idees que defensa”, però sí “pels actes il·legals que comet”. Així, ha abundat que amb el delicte de deslleialtat constitucional persegueixen tipificar la incitació a la desobediència a la legislació vigent, la convocatòria de referèndums il·legals i les declaracions d'independència.