"Alguns estan acostumats a fer servir l'estratègia del vent, és a dir, anar on bufa el vent. Altres vetllem per l'interès general". Passada la treva nadalenca, el Partit Popular obria foc contra Ciudadanos aquest dilluns encetant la guerra sense treva que es perllongarà a la dreta del tauler espanyol fins als comicis generals de 2020. La por que la patacada catalana del 21-D s'estengui a la resta d'Espanya ara sembla guiar les passes de Mariano Rajoy, decidit a laminar les previsions electorals d'Albert Rivera, i prenent el PSOE com a soci preferent per impulsar les carpetes polítiques paralitzades.  

"La previsió és esgotar la legislatura i aquest govern espanyol vol llançar un potent missatge de reformes", recordava el coordinador Fernando Martínez Maíllo sobre els pactes que fa un any es van subscriure a la reunió de presidents autonòmics amb el PSOE i no han vist la llum –com l'educatiu, o la reforma de les pensions. L'afany de renovació arriba després de les crítiques a una part de la premsa perquè Rajoy no hagi generat baixes en l'executiu espanyol amb la crisi sobiranista, alhora que l'activitat legislativa de la Moncloa al 2017 estigui a mínims històrics del Congrés.

La qüestió és que al PP han trobat un filó en els seus "només" 137 escons per prioritzar el PSOE i arraconar Rivera, esmenant una situació de repunt de Cs a les enquestes. D'una banda, pressionen Ferraz amb el projecte de reforma del finançament –que havia d'estar a finals de l'any anterior. "Això, tret que es vulgui situar com Cs, en un partit de no govern", era la crítica de Maillo. Aquest assegurava que el PSOE acceptaria perquè no es bat en primàries –com sí l'any anterior– ni pugna a l'esquerra. És més, fa uns dies va declarar que Podemos ja no era el seu soci preferent.

El fet és que Rajoy es mostra determinat a explotar les diferències que li permeten treure avantatge de Cs. "Nosaltres tenim una potentíssima estructura territorial. Representació a tots els parlaments, diputacions, cabildos i consells. Amb els millors candidats a cadascun dels llocs", es vantava el número tres dels genovesos. Això contrastaria amb la principal mancança de la formació taronja: la implantació més baixa al territori per la novetat del partit i el fet que el seu motor de creixement no siguin els resultats de gestió, sinó els climes d'opinió electoral.

L'afany per treure les vergonyes a Cs s'estén també al pla català. Els populars continuen apressant Inés Arrimadas perquè prengui la "iniciativa política" i provi de formar govern. "Hi ha possibilitats, sí que n'hi ha, no se sap si els independentistes prendran la seva acta o no, altres estan fugats. Si no lideren aquest procés demostraran que hi ha al·lèrgia a governar", denunciava Maillo. Tanmateix, aquest ha reconegut que Cs havia "començat a rectificar" arran d'una entrevista on Arrimadas demanava esperar a la constitució de la Mesa del Parlament el proper dia 17 de gener abans de moure fitxa. 

Al seu torn, els de Rivera no ho posaran fàcil als populars amb els pressupostos generals de l'Estat. Exigeixen que la senadora imputada per la peça separada de la trama Púnica, Pilar Barreiro, deixi l'escó perquè incompliria les mesures anticorrupció subscrites al pacte d'investidura. Al PP no ha caigut bé la mesura i denuncien una "sobreactuació" de la formació taronja, que demanen desvincular d'aquesta negociació. "És desproporcionat. Seria com dir que Cs no acompleix perquè el Tribunal de Comptes no els ha aprovat els seus comptes com amb Bildu", ha tancat Maillo.

El fet és que al PP busquen girar full en la qüestió catalana, a qui culpen en part de la davallada en algunes enquestes. La mirada està posada ara en els comicis autonòmics i municipals del 2019, de manera que el proper dilluns 15 de gener se celebrarà una Junta Directiva Nacional del partit per analitzar la situació política i fixar un calendari d'activitats i actes. "El PP farà la seva pròpia agenda política", va dir el coordinador general, que només ha avançat que seria de "molta proximitat" amb els ciutadans.