El PP de Catalunya posarà finalment una carpa a Barcelona per recollir firmes contra els indults, tal com està fent arreu de l'Estat. A Catalunya, però, aquest punt de recollida de firmes només estarà disponible el proper diumenge a la plaça Espanya de la capital catalana, just quan s'estarà produint la protesta a la plaça Colón de Madrid.

Podrien haver-hi més carpes en altres municipis catalans si els presidents provincials o locals del partit així ho decideixen, tal com s'ha acordat amb la direcció del partit a Catalunya. Tanmateix, per ara al partit no li consta que cap de les agrupacions locals ho hagi volgut fer. De fet, aquesta estratègia marcadament diferent a la que segueix la formació a la resta de l'Estat també ha estat pactada entre Pablo Casado i Alejandro Fernández

A aquesta discreta recollida de firmes l'acompanya la discreta i invisible recopilació de suports a través d'Internet i les seus, també les catalanes, on qualsevol ciutadà pot acudir a firmar contra la mesura de gràcia. A la campanya de Change.org, el PP ja ha aconseguit prop de 50.000 adhesions, i s'estima que físicament en podrien haver aconseguit ja 50.000 més.

L'impuls de Calvo

Aquest moderat canvi de posició del PP ha arribat poc després que la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, retragués als de Casado que no recopilessin firmes a Catalunya. Ho va fer ahir mateix, durant la primera sessió de control a l'Executiu espanyol després de la publicació de la carta del líder d'ERC, Oriol Junqueras, en la qual es mostrava partidari de la mesura de gràcia. "Siguin valents, que són molt valents, i recollin firmes a Catalunya mentre miren a la cara als independentistes i als no independentistes", va desafiar.

Calvo ho va dir després d'acusar els populars d'haver causat el "desastre" del procés en referència també precisament a la recollida de firmes que la formació conservadora va impulsar el 2006 contra l'Estatut. A parer de la vicepresidenta espanyola, el seu govern "és l'hereu del seu desastre, el qual intentem resoldre de manera digne". "No ens ajuden, però deixin-nos a nosaltres", va instar.

La número dos de Pedro Sánchez també va voler emfatitzar l'absència de destacats líders del PP a la foto de Colón de diumenge, com és el cas del president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, el d'Andalusia, Juan Manuel Moreno, i el de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco.

"No es preocupi dels militants del meu partit sinó dels militants seus que no aniran a la foto de Casado de Colón. Sap vostè què és el que els passa? Espanya no necessita Vox, la ultradreta, ja els tenim a vostès. No són alternativa, no tenen cap projecte, per això se'n van a la plaça de Colón a seguir enfrontant Espanya amb Catalunya", va rematar.

 

Imatge principal: el president del PP de Madrid, Pío García-Escudero, participa en la taula de recollida de firmes contra els indults dels presos del procés organitzada pel PP al districte de Chamartín / Foto: Efe