Des de València, el Partit Popular Europeu també fa oposició a Pedro Sánchez. El congrés del PPE ha aprovat una resolució impulsada per Gènova per explicitar el compromís dels populars que la Unió Europea “continuï defensant l’estat de dret”. Entre els punts de la iniciativa, que ha estat aprovada pràcticament amb unanimitat (només amb un vot en contra), destaquen les crítiques dirigides a la Moncloa i a l’aliança del PSOE amb l’independentisme. És una posició que no és nova, però que ha cristal·litzat en una votació al màxim òrgan dels populars europeus. “Lamentem la llei d’amnistia, elaborada pels seus beneficiaris, que compromet la transparència i imparcialitat del procés legislatiu”, resa el document que ha rebut llum verda. El PPE aposta per mecanismes per “garantir la rendició de comptes i prevenir la impunitat” i per defensar la llibertat de premsa com a “pilar fonamental de la democràcia”.
“No hi ha Unió Europea ni cap altra democràcia sense l’estat de dret, no existeix estat de dret sense separació de poders i no existeix separació de poders sense independència judicial”, subratlla el text, que fa una crida a “lluitar contra els intents de debilitar els controls i equilibris” i a “protegir els drets fonamentals dels ciutadans”. Així mateix, el PPE llança una advertència futura: “En resposta a qualsevol retrocés democràtic, promourem mesures legislatives i diplomàtiques que reforcin l’estat de dret, la democràcia i els drets fonamentals”. Així mateix, els populars europeus desaproven els “intents d’instrumentalitzar políticament o interferir en el poder judicial i la Fiscalia” i esmenten, “especialment” Espanya i Eslovènia.
L’encarregada de defensar la resolució ha estat Cuca Gamarra. La secretària general del PP ha sostingut que una “democràcia fallida” a Espanya “suposaria un fracàs de tot el projecte europeu” i ha advertit que el “debilitament de l’estat de dret des de dins” és el “camí que utilitzen avui els autoritaris per acabar amb la democràcia”. L’objectiu de Gènova, en un text en el qual també han participat Dolors Montserrat i Esteban González Pons, és enviar el missatge que el PPE “no és ni serà indiferent als atacs a l’estat de dret”. “Actuarem amb tots els instruments que la democràcia ens dona per defensar les nostres democràcies. Ens defensarem davant els atacs dins de la Unió Europea, però també fora de la Unió Europea”, ha insistit Cuca Gamarra. I, mirant a Espanya, ha tornat a carregar contra els “reiterats atacs” a l’estat de dret: “Avui tot Europa coneix els abusos de poder que es promouen des del govern de Sánchez. Els atacs i pressions al poder judicial, els atacs a la integritat i a l’autonomia del poder legislatiu, una llei d’amnistia a la carta per aconseguir el poder, els atacs a la llibertat de premsa i la instrumentalització partidista de la Fiscalia General de l’Estat”, ha conclòs.
Crítiques a la llei impulsada pel PSOE contra el lawfare
La resolució aprovada al congrés del PPE també arremet contra la llei impulsada pel PSOE per fer front al lawfare. És la norma que el PP ha batejat com a Llei Begoña i que els socialistes mantenen congelada al Congrés a l’espera de celebrar un primer debat i una votació en la qual podria descarrilar per la negativa de Junts. “Denunciem l’ús de reformes legislatives ad hominem i advoquem per marcs jurídics que protegeixin als jutges de la pressió política”, esgrimeixen. I, sobre la norma promoguda pel PSOE, adverteixen que “podria restringir l’accés plural a la justícia i la independència judicial”.
Així mateix, el PPE insta als estats membres de la UE a “evitar l’abús dels procediments legislatius accelerats”, com els decrets, i denuncia explícitament les “reformes urgents” a Espanya que “modifiquen les funcions institucionals sense debat”. Finalment, la iniciativa condemna “qualsevol intent governamental de censura o manipulació dels mitjans de comunicació”, citant Espanya, Eslovènia i Malta, i dona suport a “reformes de marcs jurídics com l’ordre de detenció europea per millorar la cooperació judicial”.