El Partit Popular Europeu (PPE) ha escollit aquest dijous l'actual presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, com la seva cap de llista a les eleccions europees del pròxim mes de juny, i ha aplanat així el camí per a una més que probable reelecció. La política alemanya ha estat àmpliament recolzada en el Congrés del PPE celebrat a Bucarest, que ha reunit més de 40 caps d'Estat, de govern i de l'oposició, comissaris i altres polítics nacionals populars. Dels 499 vots emesos, que representen el 62,2% dels 801 delegats amb dret a vot, 400 vots han sigut a favor de Von der Leyen, 89 en contra i 10 nuls; de manera que ha obtingut un suport del 82%. "Gràcies, amics. És meravellós tenir la vostra confiança i suport, i sentir la vostra determinació", ha dit Von der Leyen després de conèixer el resultat de la votació. 

Von der Leyen alerta dels "populistes, nacionalistes i demagogs"

En un discurs previ a la formalització de la seva candidatura, l'actual líder de l'executiu comunitari ha alertat del desafiament que suposen els "populistes, nacionalistes i demagogs" per a la UE, siguin "d'extrema esquerra o d'extrema dreta". "Els noms poden ser diferents, però el seu objectiu és el mateix: volen trepitjar els nostres valors i volen destruir la nostra Europa" ha advertit Von der Leyen, i ha afegit que des del PPE no ho permetran. En aquest context, ha promès "pau, prosperitat i seguretat" als europeus amb polítiques que inclouen defensar l'estat de dret i l'economia de mercat, la universalització de la sanitat i l'educació, posar límits a la immigració irregular i un reforç de la capacitat de Defensa de la Unió. 

Von der Leyen ha destacat els perills de l'agressió russa a Ucraïna, l'auge d'“una creixent i inquietant lliga de dictadors”, el conflicte a Gaza i la inestabilitat a l'Orient Mitjà, o “l'agressiva competència i distorsió econòmica” de la Xina i altres països. "I aquí a casa, els amics de Putin estan tractant de reescriure la nostra història i segrestar el nostre futur", ha alertat la presidenta comunitària, que ha demanat ser conscients del que està en joc a les eleccions europees del juny. En aquest sentit, ha subratllat que donarà suport a Ucraïna tot el temps que faci falta. També ha assenyalat que "no hi ha economia competitiva sense protecció del clima, i no hi ha protecció del clima sense una economia competitiva", i ha promès assegurar-se que la "tecnologia neta" es fabriqui a Europa. També ha dedicat algunes paraules als agricultors, als quals ha garantit "seguretat" alhora que es garanteix la sostenibilitat del sistema. Pel que fa a la immigració, ha defensat que són els europeus els que "decideixen qui ve a Europa i en quines circumstàncies", i ha apostat pel concepte d'un "tercer país segur", que fa referència a la cooperació amb estats externs per tal d'enviar allà els demandants d'asil. 

La previsible victòria de Von der Leyen

Els sondejos auguren una victòria del PPE a les eleccions europees, que sumat a l'existència d'una dotzena de caps d'Estat i de Govern populars al Consell Europeu que nominarà al pròxim president de la Comissió, fan relativament fàcil el camí de l'alemanya per revalidar un nou mandat. Tanmateix, també es preveu un augment d'altres grups conservadors, com ara els Conservadors i Reformistes Europeus (ECR) i també els ultradretans de Identitat i Democràcia. Això desperta la incògnita de si Von der Leyen es recolzarà en els socialistes i liberals, com han fet fins ara, o si mirarà cap al sector ultraconservador. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!