Dures paraules dels populars contra la comissió d’estudi del Procés Constituent, mecanisme parlamentari de debat posat en marxa a principis de març amb l’objectiu d’analitzar com i sota quins paràmetres s’hauria de fer la Constitució catalana. La conclusió que el PP extreu de la iniciativa, que va tenir el vistiplau de Junts pel Sí, CUP i Sí Que es Pot, és que ha estat “una anomalia democràtica”.

Els de Xavier García Albiol van decidir aleshores ser-ne partícips, encara que només fos per “vigilar”. Que no hi creguessin o hi assistissin en comptades ocasions va generar un clima “d’ocultació”, segons denuncien, i no van rebre la proposta de pla de treball “fins segons abans de la seva votació”.

Les persones a qui es va donar la paraula, experts en aquests tipus de processos, van ser segons Albiol, “una desfilada d’amigots del règim”, un autèntic “despropòsit”. “No és propi d’una comissió d’un Parlament democràtic que només s’hi escoltin compareixents que tan sols expressen una única visió”, lamenten en un text que han presentat davant la Mesa.

"Contradicció"

Amb tot, la idea que perseguia la proposta, durant aquests quatre mesos de duració, ha estat “contradictòria”, perquè ha analitzat “com assolir un objectiu que està al marge de l’Estat de Dret i sense que aquest objectiu tingui una majoria social que l’avali”. “És un procés inviable tant des del punt de vista jurídic, històric, social com econòmic”, defensen.

En conclusió, els populars entenen que la unilateralitat “genera un enfrontament entre catalans i posa en risc el marc de convivència pacífica i democràtica”. I per aquest motiu remarquen que ha estat “indigne d’un Parlament que es regeix pels principis democràtics” que aquest debat s’hagi produït.