La reunió entre l'expresident espanyol José María Aznar i el nou president del Partit Popular, Pablo Casado, celebrada sense previ avís als mitjans aquest dimarts a la seu de Génova, s'ha desenvolupat en un clima de "confiança" i "esperança de futur", segons fonts de la direcció del PP. Ha durat una hora i quaranta cinc minuts i, segons les fonts, hi ha tingut especial rellevància la política internacional, en la qual Casado va estar treballant durant dos anys amb Aznar, del qual va ser cap de gabinet. També s'haurien abordat els "desafiaments i reptes" d'Espanya.

La trobada arriba després que fa unes setmanes l'expresident espanyol advoqués per la reforma del centredreta espanyol i, fins i tot, s'oferís a prendre-hi part. El fet és que Aznar mai ha amagat l'admiració pel projecte d'Albert Rivera a Ciudadanos, i hi ha qui creu que Casado representa les essències de l'aznarisme, en la vessant del liberalisme econòmic i el nacionalisme espanyol. Així mateix, la fundació FAES, que presideix Aznar, va criticar a la gestió de la crisi sobiranista i l'operació Diàleg amb Carles Puigdemont, engegada per l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

En aquest estat de coses, la relació entre Aznar i el PP feia temps que semblava trencada. L'expresident va renunciar a ser president d'honor de la formació, enmig dels casos de corrupció que van colpir els populars l'any anterior i posterior a la mort de l'exalcaldessa de València, Rita Barberá. De fet, Aznar no va ser al XIX congrés del PP, en el qual Casado es va proclamar guanyador amb el suport dels compromissaris. El president del comitè organitzador, Luis de Grandes, va retreure-li "deixadesa" els mesos anteriors, arran dels retrets de l'expresident.

La qüestió és que la reunió arriba just després de la trobada entre Mariano Rajoy i Casado aquest dilluns a Génova, que va durar una hora i dos quarts. El nou president del PP es reunirà també amb Santamaría aquest dimecres per intentar la "integració" del partit. Podria oferir-li, segons algunes fonts, pactar els candidats per a les eleccions autonòmiques i municipals. De totes maneres, Casado vol comptar amb l'equip dels sorayos, perquè considera que personalitats com José Luis Ayllón, Fátima Báñez i Alfonso Alonso podrien ser vàlids per al seu projecte.